Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dolocitev meje starosti za studentske bone

286 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Prijateljica stara skoraj 40 let z druzino (dvema starejsima otrokoma) se vedno hodi jest “na bone” saj se je po dveh desetletjih odlocila, da bo studirala na privat faksu. Pa ceprav je sama lastnica hise, partner ima dve podjetji, ki lepo poslujeta.. zakaj drzava financira studentske bone nekomu, ki jih ne rabi? Naj se zakonsko doloci neka starostna meja do kdaj si upravicen do studentskih bonov, da se taksni nesmisli ne bodo vec dogajali.

30 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T TMT 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 6. 2023

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V zvezi s predlogom Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) pojasnjuje, da so upravičenci do subvencionirane študentske prehrane določeni v 6. členu Zakona o subvencioniranju študentske prehrane (Uradni list RS, št. 86/14 – uradno prečiščeno besedilo, 61/17 – ZUPŠ in 54/22 – ZUPŠ-1; v nadaljevanju: zakon), ki podrobneje določa, da so upravičenci do subvencionirane študentske prehrane vse osebe s statusom študenta, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji ter niso v delovnem razmerju, ne opravljajo gospodarske, poklicne ali kmetijske dejavnosti oziroma poslovodne funkcije kot edini ali glavni poklic po predpisih o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in niso prejemniki pokojnine, razen prejemniki družinske pokojnine. Upravičenci do subvencionirane študentske prehrane so tudi vsi študenti tujih univerz, ki v Republiki Sloveniji opravljajo študijske obveznosti v okviru mednarodnih izmenjalnih programov. Zanje veljajo enaki pogoji kot za študente, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji.

Nadalje zakon v 8. členu določa, da upravičenci s posebnimi potrebami zaradi težke oziroma težje funkcionalne prizadetosti, otroci padlih v vojni za Slovenijo 1991 s statusom študenta in upravičenci – starši imajo pravico do deset dodatnih subvencioniranih obrokov mesečno.

Pravica do dodatnih subvencioniranih obrokov na podlagi izkazanega starševstva velja za vsakega otroka, ki tudi šteje za upravičenca, uveljavi pa jo lahko le eden od staršev.

MDDSZ trenutno ne načrtuje spremembe zakona v delu, ki bi se nanašal na spremembo starosti upravičencev do koriščenja subvencionirane študentske prehrane.

Komentarji