Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME)

566 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da je tudi cepljenje proti KME v Sloveniji brezplačno, ker je to resno virusno obolenje osrednjega živčevja. Bolezen lahko pusti trajne posledice, povzroča kognitivne motnje, lahko pa pride celo do smrti bolnika. Med posledice bolezni sodijo tudi močni glavoboli, vrtoglavica, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, mišična atrofija, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Bolezen praviloma zahteva hospitalizacijo in močno vpliva na kakovost življenja tudi po okrevanju. Posledice bolezni so lahko tudi nesposobnost za opravljanje dela in s tem povezana socialna stiska.

Če bi bilo cepljenje brezplačno (za to bi se odločalo več ljudi), bi bili tudi stroški manjši, saj bi bilo manj dragih in dolgotrajnih zdravljenj ter bolniških izostankov. Ja, tako kot nekateri pravijo: "Bolje preventiva kot kurativa".

49 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tako je to 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 6. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

V Sloveniji je že dolga leta poskrbljeno, da je najbolj ogroženim skupinam omogočena brezplačna zaščita proti KME. Od leta 2019 je v Program cepljenja in zaščite z zdravili vključeno tudi cepljenje proti KME za otroke, ki v tekočem letu dopolnijo eno leto starosti in za odrasle, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let ter za zamudnike. Zamudniki so otroci, rojeni v letu 2016 ali kasneje in tisti odrasli, ki so v letu 2019 ali kasneje dopolnili 49 let. Ta cepljenja (trije odmerki) se krijejo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, torej so za osebe brezplačna in se lahko opravijo pri izbranem zdravniku.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (v nadaljevanju: NIJZ) stalno spremljajo podatke o pojavljanju KME v Sloveniji in širše ter delež cepljenih proti tej bolezni. Epidemiološki podatki kažejo, da je obolevnost za KME v Sloveniji največja pri starostni skupini 55 do 64 let, zato se je cepljenje odraslih smiselno umestilo v eno od starostnih skupin pred tem (t.j. pri 49 let starih odraslih). Čeprav je pri otrocih potek bolezni večinoma blažji, pa je zaradi morebitnih dolgotrajnih posledic, breme bolezni tudi pri otrocih veliko.

Glede na podatke o obolevnosti in bremenu bolezni je NIJZ predlagal, da se torej v program cepljenja najprej vključi eno generacijo otrok in eno generacijo odraslih. Ta program bo postopno z leti zajel vse prebivalce Slovenije.

Ključne informacije v zvezi s cepljenjem proti KME so dostopne na povezavi: https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/najpogostejsa-vprasanja-in-odgovori-o-uvedbi-cepljenja-proti-kme-v-program-cepljenja/.

Komentarji