Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vrnitev plačenih premij zdravstvenim zavarovalnicam

486 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam, da vlada preuči predlog ,vsaj delna vrnitev že plačenih premij zdravstvenim zavarovalnicam, saj se denar netransparentno porablja za bogatenje/dobiček, vsak dan pa smo priče čedalje več plačjivih storitev in zdravil. Za življenjsko ogrožene otroke pa moramo zbirat sredstva z raznimi donacijami, dražbami športnih artiklov, koncerti itd.

p.s pred leti je Vzajemna že vračala delno premije?

41 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Joco10 19 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 7. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Zavarovalnice, ki sklepajo dopolnilna zdravstvena zavarovanja so gospodarske družbe in kot take samostojne in neodvisne pri svojem poslovanju, saj delujejo na zavarovalniškem trgu in zanje velja zavarovalniška zakonodaja, ki pa ni v pristojnosti Ministrstva za zdravje. Vlada Republike Slovenije in Ministrstvo za zdravje nimata pristojnosti glede poslovanja zavarovalnic, med katerega uvrščamo tudi razpolaganje z dobičkom in morebitno vračilo premije. Glede vračila premije se torej zavarovalnice same odločajo skladno s poslovanjem.

Ker pa ima po drugi strani dopolnilno zdravstveno zavarovanje poseben status, saj je del socialne varnosti, Vlada Republike Slovenije, v aprilu 2023, zaradi napovedanega več kot 30 % dviga premije ene od zavarovalnic, v luči finančne zaščite zavarovancev sprejela uredbo, s katero je zamejila najvišjo možno vrednost premije za to zavarovanje. S tem je v okviru svojih pristojnosti sprejela ukrep, brez katerega bi precej prebivalcev plačevalo precej višje premije, kar bi pomenilo precejšnje dodatno finančno breme.

Komentarji