Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Končnica države pred naslovom članka

356 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam, da se zaradi poplave informacij uvede za novice, ki ne izhajajo iz Slovenije obvezno oznako države v naslov članka. S tem se prepreči dajanje lažnega občutka, da se vsak dan zgodijo "šokantni" umori, avtomobilske nesreče, bizarna dogajanja itd. Človek ima lahko z vsakodnevnim površnim preslistanjem občutek da živi v kaosu, čeprav so se dogodki zgodili na drugem koncu sveta. Mislim, da bi s tem pripomogli k realnejšemu popisu dogajanja, ki bi bolj pozitivno vplival na vse.

 

33 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jabuk18 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 4. 2023

Odziv Ministrstva za kulturo

Ministrstvo v zvezi s predmetnim navaja, da dejavnost medijev v Republiki Sloveniji, skladno z določili 6. člena Zakona o medijih (Zakon o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16, 39/16, 45/19 – odl. US, 67/19 – odl. US in 82/21: v nadaljnjem besedilu: ZMed) temelji na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti medijev za različna mnenja, prepričanja in za raznolike vsebine, na avtonomnosti urednikov, novinarjev in drugih avtorjev pri ustvarjanju programskih vsebin v skladu s programskimi zasnovami in profesionalnimi kodeksi, ter na osebni odgovornosti novinarjev oziroma drugih avtorjev prispevkov in urednikov za posledice njihovega dela.

ZMed v 5. oddelku (23. do 25. člen) z naslovom »Obvezne programske vsebine«, ki jih morajo objaviti izdajatelji medijev na vidnem mestu, določa naslednje, in sicer:

  • ime oziroma firmo in sedež oziroma stalno prebivališče izdajatelja;
  • ime in priimek odgovornega urednika oziroma odgovornih urednikov ter imena in priimke urednikov posameznih programskih sklopov, kadar je to v skladu z notranjo organizacijo uredništva;
  • ime oziroma firmo in sedež tiskarne ter datum natisa ali ponatisa in število tiskanih izvodov, kadar gre za tiskani medij;
  • datum produkcije (mesec in leto), kadar gre za radijski in televizijski program.
     

24. člen ZMed pa določa naslednje:

Izdajatelj mora na ustreznih mestih vsakega posameznega nosilca programskih vsebin zagotoviti dosledno objavo naslednjih podatkov:

  • imena avtorjev objavljenih prispevkov, razen če posamezen avtor določi drugače;
  • imena oziroma firme imetnikov materialnih avtorskih pravic glede objavljenih programskih vsebin, razen v tiskanih medijih in radijskih programih;
  • ime pravne ali fizične osebe, ki hrani uporabljeni predmet kulturne dediščine ali arhivalijo oziroma ustrezno reprodukcijo;
  • ime medija, po katerem je prevzet programski prispevek ali izsek iz programskega prispevka, razen če je z medsebojno pogodbo določeno drugače.

Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah (Uradni list RS, št. 87/11, 84/15 in 204/21: v nadaljnjem besedilu: ZMed), ki kot poseben zakon določa pravice, obveznosti in odgovornosti pravnih ter fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost ponujanja avdiovizualnih medijskih storitev in storitev platform za izmenjavo videov (televizija, video na zahtevo in platforme za razširjanje video posnetkov, ki jih nalagajo uporabniki), pa v 7. členu glede objave obveznih podatkov določa naslednje:

Z namenom natančne seznanitve gledalcev oziroma uporabnikov avdiovizualnih medijskih storitev, kdo je odgovoren za vsebino avdiovizualnih medijskih storitev, mora ponudnik avdiovizualne medijske storitve na svoji spletni strani omogočiti enostaven, neposreden in stalen dostop do naslednjih podatkov (v nadaljnjem besedilu: impresum):

  • firma in sedež ponudnika,
  • elektronski naslov ali naslov spletne strani ponudnika, ki uporabniku omogoča hitro navezovanje stika s ponudnikom,
  • osebno ime odgovornega urednika oziroma odgovornih urednikov in osebna imena urednikov posameznih programskih sklopov, kadar je to v skladu z notranjo organizacijo uredništva,
  • osebno ime oziroma firmo fizične ali pravne osebe, ki ima najmanj petodstotni delež kapitala ali najmanj petodstotni delež upravljavskih ali glasovalnih pravic v premoženju ponudnika,
  • naziv, sedež, elektronski naslov in naslov spletne strani organa, pristojnega za nadzor nad določbami tega zakona.

(2) V primerih, ko vsebuje avdiovizualna medijska storitev kazalo ali razvid po katalogu programske vsebine, morata ta vsebovati tudi navedbo, kje se nahaja impresum.

(3) Identifikacija avdiovizualne medijske storitve, kakor je določena v dovoljenju za izvajanje televizijske dejavnosti oziroma v evidenci ponudnikov avdiovizualnih medijskih storitev na zahtevo, mora izhajati iz imena avdiovizualne medijske storitve in omogočati prepoznavanje in nedvoumno razlikovanje med posameznimi avdiovizualnimi storitvami.

(4) Izdajatelj televizijskega programa mora zagotoviti stalno objavo identifikacije na vidnem mestu v svojem programu. Določba tega odstavka smiselno velja za avdiovizualno medijsko storitev na zahtevo.

(5) Izdajatelj televizijskega programa mora na ustreznih mestih vsake posamezne programske vsebine zagotoviti objavo naslednjih podatkov:

  • osebno ime avtorja objavljenega prispevka, razen če posamezen avtor določi drugače;
  • osebno ime producenta programske vsebine in njegovo razmerje do naročnika;
  • država izvora avdiovizualnega dela oziroma podatek o tem, da je delo nastalo v neodvisni produkciji;
  • datum produkcije (mesec in leto); osebno ime oziroma firma imetnika materialne avtorske pravice glede objavljene programske vsebine v primeru avdiovizualne medijske storitve;
  • osebno ime oziroma firma fizične ali pravne osebe, ki hrani uporabljeni predmet kulturne dediščine ali arhivalijo oziroma ustrezno reprodukcijo;
  • ime medija ali avdiovizualne medijske storitve, po katerem je prevzeta programska vsebina ali njen izsek, razen če je z medsebojno pogodbo določeno drugače.

Glede na navedeno menimo, da predmetno vprašanje ustrezno urejeno v veljavni zakonodaji, zato predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji