Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Insekti - žuželke v prehrani - živilih

786 OGLEDOV 26 KOMENTARJEV

Predlagam da se nujno po hitrem postopku sprejme ustrezen zakon z katerim se bodo morala tovrstna prehrana - živila ki vsebujejo insekte - žuželke, ki se bodo ali se že prodajajo v republiki Sloveniji jasno označiti in deklarirati.

Vsaj z ustreznim jasno velikim vidnim rdečim logotipom žuželke na vidnem mestu, ali z namensko embalažo.

Že sedaj se v Sloveniji označuje živila - artikle - prehrano z različnimi logotipi kot so brez glutena, brez GSO,halal, bio,vegetarijanski,veganski, slovensko,....

Mar nimamo vsi pravico vedeti kaj kupujemo in pojemo ?

Že sedaj imajo vegetarijanci, vegani,in iz različnih zdravstvenih razlogov, ali iz verskih razlogov jasno deklarirana in označena živila-prehrano ki se prodaja v Sloveniji.

Tudi insekti in žuželke so lahko škodljivi za zdravje ljudi, saj so mnogi alergični na marsikaj.

Mene ne moti kaj kdo uživa, ampak mora imeti vsak jasno izbiro kaj bo kupil in jedel brez raznih prikritih prisil k temu.

Najbrž ima vsak pravico vedeti kaj bo dal v usta in v telo ?

Prosim ne se izgovarjati na razne direktive-ukaze iz Švice - davosa, Bruslja in iz WHO.

39 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Peter G: 257 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 3. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Področje živil je urejeno s skupno evropsko zakonodajo, ki je veljavna in se neposredno uporablja v vseh državah članicah, tudi v Republiki Sloveniji. Zakonodaja ureja tudi postopke ocene tveganja, ki potekajo v okviru odobritve novih živil v katerih se preverja varnost živila oz. sestavine.

Obvezno označevanje prisotnosti vseh sestavin, tudi insektov, je zahtevano v Uredbi 1169/2011 o označevanju živil. Dodatna zahteva po označevanju s slovenskim in latinskim imenom insekta je vključena še v vsako izvedbeno uredbo o odobritvi posameznih insektov.

Izdelki, ki bodo vsebovali insekte morajo, poleg označbe prisotnosti, imeti natisnjeno tudi opozorilno izjavo, da lahko ta sestavina povzroči alergijske reakcije pri potrošnikih z znanimi alergijami na rake, mehkužce in proizvode iz njih ter na pršice. Ta izjava mora biti navedena v neposredni bližini seznama sestavin. Obvezno označevanje prisotnosti sestavin, tudi insektov, potrošnikom omogoča izbiro živil po lastnih zahtevah, ki so za njih sprejemljiva in varna.

Označevanje je splošno v EU harmonizirano z Uredbo EU 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, vse navedbe obvezne in prostovoljne morajo biti jasne in nezavajajoče za potrošnike. Tekstovne oznake in logotipi, ki ste jih navedli kot primere so oznake v skladu z Uredbo 1169/2011 kot prostovoljne navedbe. V Sloveniji je takšen primer prostovoljna označba »pridelano in proizvedeno brez GSO«. Gre za zasebni standard, ki ga nadzirajo neodvisne kontrolne organizacije, ki so tudi lastnik standarda. Harmonizirana evropska zakonodaja načeloma zahteva navajanje sestavin, ki so v izdelku prisotne in ne tistih, ki jih v izdelku ni. Navajanje sestavin, ki v izdelku niso prisotne bi lahko istovrstne izdelke postavlja v neenak položaj. Označevanje mora slediti praksam poštenega informiranja v skladu s 7. c. členom Uredbe 1169/2011.

Odobrena nova živila, vključno z insekti, se morajo proizvajati in uporabljati v skladu z zahtevami iz odobritve. Njihova prisotnost v živilih mora biti ustrezno označena.

Menimo, da je obvezno označevanje prisotnosti insektov v živilih v evropski zakonodaji že ustrezno urejeno s predpisanim tekstom, ki mora biti na tovrstnih živilih.

Predlog o obveznem označevanju živilskih izdelkov, ki vsebujejo odobrene insekte ni primeren za nadaljnjo obravnavo, ker je to že urejeno z veljavno evropsko zakonodajo.

Komentarji