Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vsi upravičenci socialne pomoči, ki so zmožni opravljati delo naj v zameno za socialno pomoč opravlajo družbeno koristna dela.

2295 OGLEDOV 181 KOMENTARJEV

Primer. Prejemniki socialne pomoči, ki se ne zaposlijo oziroma ne dobijo službe naj opravljajo družbeno koristna dela na primer 80-90 ur tedensko. Seveda bi bili izjeme invalidi in tisti ki dela niso sposobni opravljati. In če ne opravijo teh ur niso za tisti mesec ne dobijo socialne pomoči.

Primeri del: Pobiranje smeti, v naravi ? Pometanje pločnikov listja in podobno? Lahko bi ustanovili razpis za pomoč na kmetijah in bi te ljudje, ki prejemajo socialo prišli pomagati kmetu... to je par primerov lahko bi še naštevali.

V glavnem ideja ja da si bi socialno pomoč te ljudje morali zaslužiti z družbeno koristnimi deli. Mislim, da bi to dodatno spodbudilo tudi te, ki so trenutni nezaposleni, da si najdejo službo, delno pa bi to zmanjšalo tudi delo na črno.

Dodatni predlogi, mnenja dobrodošli.

181 glasov

32 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 6. 2023

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Ministrstvo si v skladu s svojimi pristojnostmi, nalogami in poslanstvom stalno prizadeva, da najprej naslavlja in obravnava socialne probleme prebivalstva Republike Slovenije in si po drugi strani prizadeva, da bi bile vse oblike socialne pomoči države čim bolj učinkovite in bi dosegle svoj namen.

Temeljno prizadevanje ministrstva je vse upravičene osebe, ki se znajdejo v socialni stiski (tudi, ko je potrebno s pomočjo socialnih transferjev), usposobiti oziroma opolnomočiti, s ciljem, da se čim bolj in čim prej ponovno, kjer je to le mogoče, postavijo na svoje noge in same prevzamejo odgovornost in aktivno vlogo pri razreševanju svoje socialne situacije.

Ministrstvo je dolžno izvajati nadzor nad porabo javnih sredstev, zato je sprejelo številne ukrepe, ki zagotavljajo upravičeno prejemanje pravic iz javnih sredstev, kot npr. vzpostavitev avtomatiziranega spremljanja sprememb določenih okoliščin, ki so bile podlaga za dodelitev pravice (smrt osebe, izpis iz evidence brezposelnih oseb itd.).   

Ugotavlja pa se pomanjkanje predvsem uradnih evidenc oziroma neuradnih evidenc oziroma ne povezljivosti z uradnimi evidencami o dohodkih in premoženju, ki jih vodijo druge države. Za primere pridobivanja podatkov, ko uradne evidence o podatkih, ki so potrebni za ugotavljanje materialnega položaja posameznika, ne obstajajo oziroma v primeru pridobivanja izkazovanja dohodkov iz tujine, je pridobitev teh podatkov odvisna od izjave stranke, podano pod kazensko in materialno odgovornostjo, z namenom, da se lahko stranki, če se kasneje ugotovi, da je podatke prikazovala lažno ali jih je zamolčala, to pravico za nazaj odvzame.

Komentarji