Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved uvoza prehrambenih artiklov, ki vsebujejo dodatek insektov

973 OGLEDOV 51 KOMENTARJEV

Sklicujoč se na UREDBO EU KOMISIJE, z dne 2.01.2023, ki je sprejela sklep ( ČLEN 1. Delno razmaščen prah iz Acheta domesticus (hišnih murnov) se odobri za dajanje na trg v Uniji." ), da se na trg v Evropski Uniji, lahko dajo odobrena živila Družbe Cricket One Co. Ltd , (3.točka) v katerih se nahajajo dodatki Acheta domesticus (hišni muren).

PREDLAGAM SPREJEM ZAKONA O PREPOVEDI UVOZA/PRODAJE VSEH PREHRAMBENIH ARTIKLOV, v katere je vključen ta dodatek z namenom zaščite državljanov republike Slovenije.

Vsebina uredbe priložena.

140 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Smrekca 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 3. 2023

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Področje živil je urejeno s skupno evropsko zakonodajo, ki je veljavna in se neposredno uporablja v vseh državah članicah, tudi v Republiki Sloveniji. Zakonodaja, med drugim, ureja postopke ocene tveganja, ki potekajo v okviru odobritve novih živil v katerih se preverja varnost živila oz. sestavine. Živil, ki niso varna na trg EU ni dovoljeno dajati.

Obvezno označevanje prisotnosti vseh sestavin, tudi insektov, je zahtevano v Uredbi 1169/2011 o označevanju živil. Dodatna zahteva po označevanju s slovenskim in latinskim imenom insekta je vključena tudi v vsako izvedbeno uredbo o odobritvi posameznih insektov.

Izdelki, ki bodo vsebovali insekte morajo, poleg označbe prisotnosti, imeti natisnjeno tudi opozorilno izjavo, da lahko ta sestavina povzroči alergijske reakcije pri potrošnikih z znanimi alergijami na rake, mehkužce in proizvode iz njih ter na pršice. Ta izjava mora biti navedena v neposredni bližini seznama sestavin. Obvezno označevanje prisotnosti sestavin, tudi insektov, potrošnikom omogoča izbiro živil po lastnih zahtevah, ki so za njih sprejemljiva in varna.

Odobrena nova živila, vključno z insekti, se morajo proizvajati in uporabljati v skladu z zahtevami iz odobritve. Njihova prisotnost v živilih mora biti ustrezno označena. Takšna živila so lahko v prostem prometu po vsej EU, zato posamezne države članice ne morejo in ne smejo predpisovati prepovedi za uvoz in promet.

Predlog o prepovedi uvoza vseh živilskih izdelkov, ki vsebujejo odobrene insekte po našem mnenju ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj bi s takšnim pristopom ovirali prost pretok blaga in kršili Pogodbo o delovanju EU in veljavno evropsko zakonodajo.

Komentarji