Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dvig največje dovoljene mase za kategorijo BE z omejitvijo (koda 96) na 5.000 kg.

4897 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Ker se obeta sprememba in višja dovoljena masa za voznike z vozniškim dovoljenjem B kategorije, pri čemer bi lahko s kategorijo B vozili vozila z največjo dovoljeno maso (NDM) 4.250 kg, sedaj 3.500 kg predlagam, da se za vse voznike, ki so morali opraviti dodatno usposabljanje za pridobitev kode96, spremni omejitev na 5.000 kg.

Trenutno lahko imetnik B kategorije upravlja osebno vozilo, katerega skupna masa ne presega 3,5 tone. Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B smejo voziti motorna vozila te kategorije tudi, kadar so jim dodani lahki priklopniki (to je priklopnik največje dovoljene mase do 750 kg) ali kadar so jim dodana priklopna vozila, ki niso lahki priklopnik, če največja dovoljena masa skupine vozil ne presega 3.500 kg in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil.

Kategorija BE z omejitvijo (koda 96) je namenjena voznikom, ki vozijo vlečno vozilo in priklopno vozilo, katerega največja masa vlečnega vozila in priklopnega vozila skupaj presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg.

Spremembo pri kategoriji B naj bi uvedli, ker postajajo vozila z električnim pogonom in baterijo vse težja. Zato je nosilnost znotraj B kategorije vse bolj omejena, še posebej v primeru vleke lahkega priklopnika.

Za pridobitev kodo96 je moral voznik opraviti dodatno usposabljanje ter tudi izpitno vožnjo s priklopnikom, ki ni bil lahek. Vsi vozniki BE kategorije in Kode96 so tako dodatno usposobljeni za vožnjo s težjimi priklopnikom.

Zato voznike B kategorije in tiste, ki so morali opraviti dodatno usposabljanje za BE kategorijo usposabljanje, ni mogoče enačiti. Ker se obeta dvig NDM za 750 kg v B kategorije, se mora posledično zaradi dviga NDM vlečnega vozila, dvigniti tudi skupna NDM vlečnega vozila in priklopnika v kategoriji s kodo96 za 750 Kg in sicer na 5.000 Kg.

Zato predlagam, da se v kategoriji BE z omejitvijo (koda 96) omejitev spremeni tako, da bo lahko voznik v tej kategoriji (koda96) vozil vlečno vozilo in priklopno vozilo, katerega največja masa vlečnega vozila in priklopnega vozila skupaj presega 4.250 kg, a ne presega 5.000 kg.

Podobno se mora za 750 Kg spremeniti (povečati) NDM v polni kategoriji BE.

25 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Dr. No 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 5. 2023

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V Zakon o voznikih (Uradni list RS, št. 92/22 – uradno prečiščeno besedilo in 153/22; v nadaljnjem besedilu: ZVoz-1) je v dvaindvajsetem odstavku 62. člena določeno, da smejo imetniki  vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije B voziti motorno vozilo te kategorije, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik in največja dovoljena masa take skupine vozil presega 3.500 kg, a ne presega 4.250 kg, in taka skupina vozil ne posega v pravila o homologaciji vozil, če se usposobi v skladu z desetim odstavkom 39. člena ZVoz-1 in opravi praktični del vozniškega izpita s tako skupino vozil ter ima v vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo (koda 96) označeno pravico do vožnje take skupine vozil.

V zvezi z usposabljanjem za vožnjo skupine vozil (motorno vozilo kategorije B s kodo 96) ZVoz-1 v desetem odstavku 39. člena določa, da se praktični del usposabljanja za kandidata, ki se usposablja za vožnjo skupine vozil, katere največja dovoljena masa presega 3.500 kg in ne presega 4.250 kg, če je vlečnemu vozilu dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, izvede v trajanju najmanj devet ur.

Povzeta ureditev je skladna z Direktivo 2006/126/ES z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih (prenovitev), ki v točki b) četrtega odstavka 4. člena določa, da se brez poseganja v pravila o homologaciji zadevnih vozil lahko motorna vozila v kategoriji B kombinirajo s priklopnikom, katerega največja dovoljena masa presega 750 kg, pod pogojem da največja dovoljena masa takšne kombinacije ne presega 4 250 kg. V primeru, da takšna kombinacija presega 3 500 kg, države članice v skladu z določbami Priloge V zahtevajo, da se lahko tako kombinacijo vozi le po končanem usposabljanju ali opravljenem preizkusu spretnosti in ravnanja. Države članice lahko zahtevajo tudi tako usposabljanje in hkrati opravljen preizkus spretnosti in ravnanja. Države članice označijo pravico do vožnje take kombinacije na vozniškem dovoljenju z ustrezno kodo Skupnosti.

Na podlagi navedenega Ministrstvo za infrastrukturo ne podpira predloga za dvig največje dovoljene mase kombinacije vozil (motorno vozilo kategorije B + koda 96), saj predlog ni skladen z veljavno direktivo 2006/126/ES o vozniških dovoljenjih.

Komentarji