Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Digitalizacija postopkov ob rojstvu otrok

437 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Postopki , ki jih je po rojstvu otroka izpeljati preko CSD so nepotrebni, birokratski in neekonomični.

Vlada mora nemudoma digitalizirati in avtomatizirajte vse postopke, ki jih morajo starši sicer opraviti po rojstvu otroka.

Birokratsko in nepotrebno prepisovanje enih in istih podatkov, ki so v uradnih evidencah že zavedeni naj se odpravi v celoti.

Tudi na ta način pomagate k dvigu natalitete.

36 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vanja se ne klanja 61 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 3. 2023

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Pogoj za pridobitev pravic ob rojstvu otroka po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (Uradni list RS, št. 26/14, 90/15, 75/17 ZUPJS-G, 14/18, 81/19, 158/20 in 92/21, v nadaljevanju ZSDP-1) je, da jih starši uveljavljajo, torej vložijo vlogo. S tem izrazijo svojo voljo, da želijo uveljavljati neko pravico. V vlogi pa je potrebno navesti zgolj informacije, podatke oz. dokazila, ki so za uveljavljanje neke pravice nujno potrebna oz. pogoj za priznanje pravice.

Glede na podani predlog za digitalizacijo postopkov pojasnjujemo, da sta bili v marcu 2022 na portalu eUprava objavljeni tako Vloga matere za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka kot Vloga očeta za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka, ki se jih lahko odda elektronsko.

Od januarja 2023 lahko vlagateljice in vlagatelji oddajo Vlogo za uveljavitev pravice do plačila prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, Vlogo za uveljavitev pravice do nadomestila brez dopusta, Vlogo za naknadno uveljavitev pravice do starševskega dopusta in starševskega nadomestila (za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo) in Vlogo za uveljavitev pravice do starševskega dodatka tudi elektronsko na portalu eUprava.  

Za oddajo je potrebna e-identiteta (digitalno potrdilo ali mobilna identiteta SMSpass).

Takšen način oddaje vloge prinaša vlagateljem/-icam veliko prednosti, saj lahko vlogo oddajo kadarkoli in kjerkoli. Izpolnjevanje vloge je hitrejše, saj se podatki o vlagatelju/-ici prenesejo na vlogo samodejno iz uradnih virov in jih ni treba izpolnjevati ročno. Potek reševanja vloge lahko spremljajo v Moji eUpravi. Ocenjujemo, da se z navedenim sledi tako podanemu predlogu za uvedbo digitalizacije kot tudi avtomatizacije.

Dodajamo, da imajo stranke še vedno možnost, da vlogo, enako kot do sedaj, oddajo osebno na centru za socialno delo, pošljejo po pošti ali skenirano po elektronski pošti. Z navedenim se želi strankam omogočiti uveljavljanje pravic na več različnih načinov.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bomo še nadalje posodabljati postopke v smeri večje digitalizacije. Tako bo na primer v letu 2023 mogoče tudi vse preostale vloge po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih oddati elektronsko.

Komentarji