Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Telekomunikacijska infrastruktura

420 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Predlagam, da se telekomunikacijskim distributerjem določi, da mora vsa infrastruktura potekati pod zemljo in ne več po drogovih.

25 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D dadi 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 7. 2023

Odziv Ministrstva za digitalno preobrazbo

Določbe Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 130/22 in 18/23 – ZDU-1O, v nadaljevanju ZEKom-2) med drugim urejajo pogoje za zagotavljanje elektronskih komunikacijskih omrežij, učinkovitejšo gradnjo in postavitev elektronskih komunikacijskih omrežij ter souporabo obstoječe fizične infrastrukture.

Tako je v tretjem odstavku 10. člena ZEKom-2 določeno, da lokalne skupnosti določijo pogoje za gradnjo elektronskih komunikacijskih omrežij in pripadajoče infrastrukture v svojih prostorskih aktih, sklepajo služnostne in druge pogodbe z operaterji na svoji infrastrukturi, obveščajo operaterje in Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije o nameravanih prihodnjih posegih v svojo obstoječo infrastrukturo ter lahko načrtujejo gradnjo odprtih javnih komunikacijskih omrežij.

Prav tako je v šestem odstavku istega člena določeno, da morajo biti komunikacijska omrežja in pripadajoča infrastruktura, razen tam, kjer dejanske in tehnične možnosti tega ne dopuščajo, grajeni trajnostno vzdržno in tako, da zaradi varstva okolja in omejevanja nepotrebnih posegov v prostor, javnega zdravja in javne varnosti omogočajo njihovo skupno uporabo.

V 11. členu ZEKom-2 so določbe o preglednost v zvezi z načrtovanimi gradbenimi deli, ki jih načrtujejo infrastrukturni operaterji, ki so v navezavi z 12. členom ZEKom-2 namenjene skupni gradnji infrastrukturnih objektov z namenom čim manjšega obremenjevanja prostora ter znižanja investicijskih stroškov.

Investitorji v javna komunikacijska omrežja danes v veliki večini primerov svoje linijske objekte gradijo pod zemljo. V nekaterih primerih zaradi specifičnega terena ali obstoječih naravnih, kulturnih, infrastrukturnih ali drugih preprek, gradnja pod zemljo ni mogoča. Kadar se gradnje javnega komunikacijska omrežja na takem območju drugače trajnostno in racionalno ter ekonomsko vzdržno ne da izvesti, morajo takrat investitorji svoje linijske objekte graditi nad zemeljsko površino.

Komentarji