Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Odstranitev ali zamenjava storitve Google Analytics iz državnih portalov in spletnih strani

379 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

PROBLEM:

Nekaj državnih portalov (E-prostor, PisRS, Zavod za zaposlovanje) za analitiko uporabe spletnega mesta uporablja storitev Google Analytics. Osnovni problem je že ta, da podjetje Google služi na račun zbiranja velikih količin osebnih podatkov ter podatkov o uporabi interneta posameznih ljudi, zato je uporaba njihovih storitev na državnih portalih že sama po sebi vprašljiva.

Poleg tega, da Googlovo delovanje ni najbolj transparento, pa se tu pojavi še večji problem, po padcu zakonskega okvirja "Privacy Shield", ki je omogočal hranjenje osebnih podatkov uporabnikov iz EU na strežnikih v ZDA, v letu 2020, sta informacijska pooblaščenca Avstrije ter Francije v začetku leta 2022 odločila, da je uporaba storitve Google Analytics znotraj EU v nasprotju z splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR), kar bi pomenilo, da državni portali uporabljajo tehnologijo, ki ni skladna z slovensko zaknodajo, saj ima ta v okviru zakona o varstvu osebnih podatkov implementirano direktivo GDPR.

Vir (Avstrija): www.wired.com/story/google-analytics-europe-austria-privacy-shield/

Vir (Francija): www.forbes.com/sites/emmawoollacott/2022/02/10/french-regulator-rules-google-analytics-illegal/

REŠITEV:

Obstajata dve možni rešitvi, prva je ta, da državni portali preprosto opustijo uporabo kakršne koli analitike, drgua pa, da ti portali zamenjajo ponudnika storitve za analitiko, na takega, ki je skladen z slovensko zakonodajo in bolj spoštuje zasebnost uporabnikov (npr. Fathom, Plausible, Simple Analytics, ipd.).

49 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S StranZGA 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 7. 2023

Odziv Ministrstva za digitalno preobrazbo

Zahvaljujemo se za komentar in predlog rešitev glede spletne analitike s strani državljanov. V državni upravi se zavedamo problema uporabe storitve Google Analytics, zato na Ministrstvu za digitalno preobrazbo (MDP) uporabljamo izključno orodje Matomo na portalih, ki so v našem skrbništvu. Po našem mnenju je spletna analitika eno od pomembnih orodij izboljševanja uporabniške izkušnje. Strinjamo se s predlogom državljanov, da bi morali pri tem uporabiti ponudnike storitve za analitiko, ki so skladni s slovensko zakonodajo in Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov. Zato bomo Uradu vlade za informacijsko varnost posredovali pobudo, da pripravi smernice na področju spletne analitike in v to vključi seznam ponudnikov spletne analitike, ki so skladni s slovensko zakonodajo in Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov.

Vsa spletna mesta, ki so v skrbništvu MDP, uporabljajo, kot že pojasnjeno, za spletno analitiko Matomo in ne Google Analytics, pristojnosti glede določitve izbire spletne analitike pri drugih organih pa MDP nima. MDP je pristojen za koordinacijo izvajanja in razvoj enotnih standardov spletnih mest organov državne uprave, ki določajo, da morajo imeti spletna mesta vzpostavljene tehnične možnosti za spremljanje števila obiskovalcev in priporočajo, da so spletna mesta opremljena s kodo, ki omogoča spremljanje obiska na spletnem mestu. Zato možnost, da bi portali opustili uporabo spletne analitike ni izvedljiva. Ugotavljamo, da Enotni standardi ne določajo ponudnika storitve za analitiko. Zato bomo predlagali, da Urad vlade za informacijsko varnost pripravi predlog nadgradnje standarda, ki zadeva spletno analitiko in/ali oblikuje smernice za vse organe javne uprave, ki bodo vključevale seznam ponudnikov storitve za analitiko, ki so skladni s slovensko zakonodajo in Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov. Z njimi smo že stopili v kontakt in tudi po njihovem mnenju lahko prispevajo k ureditvi tega področja.

Komentarji