Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dopolnitev predloga Uredbe o pitni vodi

497 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Spoštovani,

podajamo pobudo in predloge za dopolnitev predloga Uredbe o pitni vodi. Predlagamo, da se v predlogu Uredbe o pitni vodi podrobneje opredeli minimalne higiensko in sanitarno tehnične zahteve za objekte in opremo, ki so sestavni del vodovodnih sistemov. Slednje podrobno opisujemo v priloženem dokumentu.

S spoštovanjem,

Zbornica sanitarnih inženirjev Slovenije

27 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 2. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

V skladu z Direktivo EU 2020/2184 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. decembra 2020 o kakovosti vode, namenjene za prehrano ljudi (UL L št. 435 z dne z dne 23. 12. 2020, str. 1 – 62) (v nadaljnjem besedilu: direktiva), na Ministrstvu za zdravje pripravljamo Uredbo o pitni vodi (v nadaljnjem besedilu: uredba), ki bo v slovenski pravni red prenesla zahteve direktive.  Z uveljavitvijo uredbe se bo prenehal uporabljati veljavni Pravilnik o pitni vodi (Uradni list RS, št. 19/04, 35/04, 26/06, 92/06, 25/09, 74/15 in 51/17) (v nadaljnjem besedilu: pravilnik).

Veljavni pravilnik področje minimalnih higiensko in sanitarno tehničnih zahtev za objekte in opremo, ki so sestavni del vodovnih sistemov, ureja zelo skopo v 33. členu, in sicer z zahtevo, da materiali in snovi, ki so v stiku s pitno vodo, ne smejo glede fizikalnih, kemijskih ali mikrobioloških lastnosti vplivati na skladnost pitne vode. Poleg tega pravilnik v 10. členu določa, da upravljavec vodovoda izvaja notranji nadzor. Notranji nadzor mora biti vzpostavljen na osnovah HACCP sistema, ki omogoča prepoznavanje mikrobioloških, kemičnih in fizikalnih agensov, ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost za zdravje ljudi, izvajanje potrebnih ukrepov ter vzpostavljanje stalnega nadzora na tistih mestih (kritičnih kontrolnih točkah) v oskrbi s pitno vodo, kjer se tveganja lahko pojavijo. To pomeni, da mora upravljavec vodovoda za varno oskrbo s pitno vodo opredeliti in upoštevati tudi higiensko in sanitarno tehnične zahteve za objekte in opremo, ki so sestavni del vodovodnih sistemov. 
Ker je področje higiensko in sanitarno tehničnih zahtev za objekte in opremo, ki so sestavni del vodovodnih sistemov, strokovno zelo zahtevno področje, je na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje objavljeno strokovno Priporočilo o ocenjevanju primernosti materialov in proizvodov, ki prihajajo v stik s pitno vodo.

Direktiva področje materialov in proizvodov, ki prihajajo v stik s pitno vodo, ureja povsem na novo in uvaja pravno podlago, da se bo to področje postopoma uredilo in harmoniziralo na nivoju Evropske unije. V prehodnem obdobju do priprave harmonizirane evropske zakonodaje bo uredba skladno z direktivo določala splošne zahteve za materiale in proizvode, ki prihajajo v stik s pitno vodo. Poleg tega bo uredba določala tudi uporabo  Priporočil o ocenjevanju primernosti materialov in proizvodov, ki prihajajo v stik s pitno vodo. Ta priporočila so pripravili strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Zavoda za gradbeništvo in Nacionalnega inštituta za javno zdravje in so bila nazadnje posodobljena junija 2021.

Komentarji