Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pravica do gotovinskega poslovanja

1213 OGLEDOV 22 KOMENTARJEV

V prihodnih nekaj letih naj bi se ukinila gotovina. Zamenjali bi jo CBDC oziroma digitalne valute centralnih bank. S tem se avtomatično ukinja pravica do zasebnosti saj bodo transakcije digitalne valute 100% pod nadzorom. Na ta način se bo tudi ustrahovalo ljudi saj se bo vsem ki ne plešejo tako kot žvižga elita onemogočilo vsakršne transakcije. To ba bojo en dan levi, drugi dan desni, tretji dan vsejedci in četrti dan tisti kateri ne bodo verjeli v pravega boga. Odvisno od tega kdo bo na oblasti deep statea.

Predlagam vladi da nam s zakonom zagotovi pravico do gotovinskega poslovanja za naslednjih 50 let.

47 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J johi 42 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 2. 2023

Odziv Ministrstva za finance

Zakon o uvedbi eura (Uradni list RS, št. 114/06) v prvem odstavku 3. člena določa, da se v Republiki Sloveniji kot zakonito plačilno sredstvo uporabljajo izključno bankovci in kovanci, ki se glasijo na evro. Zakon je skladen z Uredbo Sveta (ES) št. 974/98 z dne 3. maja 1998 o uvedbi eura (UL L št. 139 z dne 11. 5. 1998, v nadaljevanju: Uredba), ki v 10. in 11. členu določa, da so bankovci, izraženi v evrih, ter kovanci, izraženi v evrih ali centih, edini, ki imajo status zakonitega plačilnega sredstva v sodelujočih državah članicah. Zakon je prav tako skladen s Pogodbo o delovanju Evropske unije (UL C št. 326 z dne 26. 10. 2012, v nadaljevanju: PDEU), ki v členu 128(1) določa, da so samo bankovci, ki jih izdajajo Evropska centralna banka in nacionalne centralne banke, zakonito plačilno sredstvo v Evropski uniji (v nadaljevanju: EU).

Sodišče EU, ki je pristojno za razlago nadnacionalne zakonodaje, je leta 2021 sprejelo odločitev, ki se nanaša na skupno valuto evro. Sodišče EU je v sodbi zapisalo, da je za monetarno politiko držav članic, ki so prevzele evro, izključno pristojna EU. Pojem monetarne politike pa ni omejen le na operativno izvedbo, temveč tudi regulatorno urejanje, ki zagotavlja status evra kot skupne valute in s tem zasleduje osnovni cilj monetarne politike EU, to je ohranitev stabilnosti cen.

Predlagatelj v svojem predlogu sicer omenja digitalne valute centralnih bank (CBDC), vendar se v odgovoru osredotočamo na digitalno valuto Evropske centralne banke (ECB), imenovano tudi digitalni evro, ki je za Republiko Slovenijo najbolj aktualna. Projekt digitalni evro od leta 2020 izvaja ECB, trenutno pa poteka preiskovalna faza projekta morebitne uvedbe digitalnega evra. Odločitev ECB ali bo digitalni evro dejansko izdala še ni bila sprejeta in bo odvisna od ugotovitev predhodno izvedenih faz projekta.

Ne glede na to, da odločitev o uvedbi digitalnega evra še ni bila sprejeta, je pomembno poudariti, da digitalni evro ne bi nadomestil evro gotovine oziroma ukinil njene uporabe. Predstavljal bi le dodatno obliko evra, ki bi bila v digitalni obliki, vsak posameznik pa bi se lahko sam odločil ali bo digitalni evro uporabljal. Evro gotovina bi tudi v primeru uvedbe digitalnega evra ohranila svoj status in zagotovljeno pravico do njene uporabe.

Pojasnjujemo tudi, da je ECB izvedla javno posvetovanje o morebitni uvedbi digitalnega evra, sodelujoči pa so kot najpomembnejšo lastnost digitalnega evra izpostavili ravno zasebnost, zato je to tudi eden izmed ključnih ciljev, ki se ga zasleduje pri zasnovi digitalnega evra.

Glede na vse predhodno navedeno, je status evro gotovine kot zakonitega plačilnega sredstva določen v predpisih EU, kar pomeni, da je potrošnikom zagotovljena splošna pravica, da plačilo izvedejo z gotovinskim plačilom v evrih. Morebitno zakonsko urejanje zagotavljanja pravice do gotovinskega poslovanja za naslednjih 50 let v slovenskih predpisih, bi bila torej v nasprotju s predpisi EU, zato predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji