Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zakon o vpogled v račune v davčnih oazah

476 OGLEDOV 20 KOMENTARJEV

Veliko drźavljanov ima denar utajen v raznoraznih davčnih oazah doma se pa norca delajo z raznimi stečaji itd. Zato bi bilo potrebno bi bilo da imata furs in durs vpogled v to in tudi možnost rubljenja

35 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Partizan Joni 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 1. 2023

Odziv Ministrstva za finance

Uvodoma poudarjamo, da Slovenija na področju boja proti davčnim utajam in goljufijam vseskozi zavzema zelo aktivno vlogo in meni, da je za ta boj ključnega pomena sodelovanje med državami, pri čemer se kot pomembno orodje držav za krepitev pravilne izpolnitve davčnih obveznosti kaže avtomatična izmenjava informacij s področja obdavčevanja. Slovenija izvaja ukrepe za učinkovito zaščito gospodarskih in finančnih interesov v povezavi s prenašanjem oziroma prikrivanjem finančnega premoženja v davčnih oazah in v ta namen izmenjuje informacije o davčnih zadevah na podlagi neposredno veljavnih in v nacionalno zakonodajo implementiranih EU pravnih instrumentov ter Konvencije OECD in Sveta o medsebojni upravni pomoči v davčnih zadevah, mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja in sporazumov o izmenjavi informacij v davčnih zadevah. 

Za povečanje davčne preglednosti in zaščito davčnih prihodkov je zelo pomemben OECD enotni standard za avtomatično izmenjavo informacij o finančnih računih v davčnih zadevah, k implementaciji katerega je do sedaj pristopilo že več kot 100 jurisdikcij in na podlagi katerega se informacije finančnih računih uspešno izmenjujejo od leta 2017 dalje.

Seznam držav in jurisdikcij, s katerimi Slovenija izmenjuje informacije o finančnih računih, je objavljen na spletnih straneh Ministrstva za finance: Seznam_drzav_in_jurisdikcij_CRS_10_P.pdf (gov.si) in se posodablja na letni ravni.

Finančna uprava Republike Slovenije po eni strani tekoče zagotavlja visoko kakovostne informacije drugim pristojnim organom, po drugi strani pa pridobiva informacije iz tujine, ki jih uporabi pri izvajanju svojih nalog. Boj proti neželenim posledicam, povezanim z davčnimi oazami, je mogoč zgolj v sodelovanju med čim širšim krogom držav, saj je posamezna država na tem področju precej nemočna, in pri tem je zelo pomembna mednarodna avtomatična izmenjava informacij o finančnih računih, tudi z določenimi jurisdikcijami, ki se štejejo kot davčne oaze, s katerimi Slovenija uspešno izmenjuje informacije o finančnih računih in ima vpogled v stanje na računih slovenskih rezidentov. 

Iz navedenega izhaja, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj se nanaša na vsebine, ki so bodisi že urejene (tako izmenjava informacij o finančnih računih kot tudi upravna pomoč pri izterjavi) bodisi jih ni mogoče urediti oziroma to ni ne logično ne primerno (Slovenija ne more predpisati neposrednega vpogleda Finančne uprave Republike Slovenije na račune, odprte v tujini).

Komentarji