Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog za razbremenitev družinskih zdravnikov

698 OGLEDOV 21 KOMENTARJEV

S stališča uporabnice zdravstvenih storitev, dajem predlog za razbremenitev družinskih zdravnikov v treh točkah:

1. Omogočite nakup nekaterih zdravil v lekarnah ( npr aspirin100 protect, nekateri antibiotiki, nekatera lažja pomirjevala .......) Marsikdo bi raje ta zdravila kupil, kot se naročal in čakal pri zdravniku, če ga sploh ima.

Pri sedanjem sistemu zdravstvenih kartic in evidence, pa ne bi bil noben problem nadzorovati oz. omejiti mesečno ali letno porabo oz. nakup posameznega zdravila

2. Če je nekdo v postopku pri specialistu in ima tam redne kontrole, naj se naroča vsakokratno in direktno pri tem specialistu, ne pa da mora vsakokrat po napotnico k svojemu splošnemu zdravniku.

3. Mogoče vrnite možnost treh dni letno bolniške odsotnosti z dela brez obiska zdravnika. Ne vem, ali je bilo preveč zlorab, ali zakaj se vam to ne zdi smiselno.

Lep pozdrav in uspešno delo želim

48 glasov

14 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vlasta X 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


31. 1. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Pravilnik o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini« glede na predpisovanje zdravila opredeljuje in razvršča v:

  • zdravila, za katera je potreben zdravniški recept;
  • zdravila, za katera zdravniški recept ni potreben.

V nadaljevanju omenjeni pravilnik pravi, da se med zdravila, za katera je potreben zdravniški recept, razvrstijo zdravila, ki izpolnjujejo najmanj eno od naslednjih meril:

  1. zanje obstaja verjetnost, da tudi ob pravilni uporabi predstavljajo posredno ali neposredno nevarnost za uporabnika, če se uporabljajo brez zdravniškega nadzora;
  2. se pogosto in v veliki meri uporabljajo nepravilno, zato obstaja velika verjetnost, da bodo posredno ali neposredno ogrozila uporabnikovo zdravje;
  3. vsebujejo učinkovine ali pripravke učinkovin, katerih učinki ali neželeni učinki zahtevajo nadaljnje raziskovanje;
  4. so v farmacevtskih oblikah za parenteralno uporabo.

Zdravila, ki jih uporabnica storitev v predlogu navaja: »npr aspirin100 protect, nekateri antibiotiki, nekatera lažja pomirjevala«, se po svojih značilnostih, glede na »Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini«, uvrstijo med zdravila, za katera je potreben zdravniški recept.

Na Ministrstvu za zdravje se zavedamo problematike dostopnosti in razpoložljivosti osebnih zdravnikov, specialistov in drugega zdravstvenega kadra. V ta namen smo in še vedno pripravljamo ukrepe, s katerimi bi število zdravstvenih delavcev izboljšali tako kratkoročno kot dolgoročno s ciljem, da bodo le ti številsko uspeli zadostiti potrebam prebivalcev Slovenije.

Sprejemamo ukrepe za povečanje števila mreže osebnih zdravnikov ter želimo spremeniti način financiranja timov osebnih zdravnikov, ki vzpodbuja, da opredelijo več pacientov. Dodatno smo že okrepili time z administrativnim kadrom, da bi bili zdravniki manj obremenjeni z administracijo in več časa posvetili pacientu, potrebne bodo tudi organizacijske izboljšave. Urejamo področje zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva, vzpodbujamo  zanimanja zdravnikov za nepokrite specializacije, povečujemo število razpoložljivih specializacij, uvajamo dodatke k osnovnim plačam za mlade zdravnike, ki so se odločili za specializacijo družinske medicine. To je zgolj presek kaj je že bilo storjenega, zagotovo pa bo v tej smeri potrebno storiti še veliko.

Komentarji