Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Potrdilo o namenski rabi_brezplačno

686 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Potrdilo o namenski rabi zemljišča je priloga prodajni pogodbi in je obvezna pri notarski overitvi podpisov prodajalcev pri prodaji nepremičnine.

Notar iz potrdila razbere pogoje, ki vplivajo na postopek overitve (predkupne pravice, kmetijska zemljišča..). Potrdilo o namenski rabi zemljišča vsebuje podatke o namenski rabi prostora.

Za pridobitev potrdila je potrebno plačati upravno takso (nekoč je bila ta pridobitev brezplačna).

Vlada naj spremeni predpis, ki omogoča zaračunavanje upravno takso za potrdilo o namenski rabi.

Potrdilo o namenski rabi naj se izdaja brezplačno, hkrati pa naj se pristopi k digitalizaciji tega področja, da se bodo potrdila lahko pregledala in izdala v digitalni obliki, tako kot ZK izpis.

39 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vanja se ne klanja 61 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 1. 2023

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Potrdilo o namenski rabi prostora, potrebno v prometu z nepremičninami, izda občina kot lokacijsko informacijo na zahtevo stranke. Lokacijska informacija ima naravo potrdila iz uradnih evidenc in se izda v skladu s predpisi, ki urejajo upravni postopek in proti plačilu upravne takse. Upravna taksa je poplačilo za delo upravnih organov (organov državne uprave in organov samoupravnih lokalnih skupnosti ter podjetij in drugih organizacij in posameznikov, kadar na podlagi javnih pooblastil odločajo o upravnih zadevah). Gre za plačilo take storitve upravnega organa, v konkretnem primeru občine, ki se izvede na individualno zahtevo oziroma vlogo posameznika. Ministrstvo za okolje in prostor intenzivno deluje na področju informatizacije postopkov in dokumentov urejanja prostora. Ker pa gre pri določitvi namenske rabe prostora na konkretni parceli za povezavo različnih zbirk podatkov (občinski prostorski akti, katastrski načrt) popolna avtomatizacija še nekaj časa ne bo mogoča.

Komentarji