Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

BiH opredeliti kot davčno oazo ali pa prepoved javnega oglaševanja z namenom napeljevanja k odlivu denarja v tujino

275 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

V Sloveniji vidimo oglase na panojih in beremo oglasne članke Roka Snežiča, ki poziva k odpiranju podjetij v BiH, kjer so davki na dobiček nižji kot v Sloveniji. To je dobesedno nagovarjanje k odlivu denarja v davčne oaze. Problem je le, da BiH v pri nas ni na spisku davčnih oaz. Predlagam, da se ta spisek posodobi ali pa prepove javno oglaševanje k napeljevanju na odliv denarja čez mejo. S tem zgubljamo vsi državljani Slovenije.

30 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S semsije 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 11. 2022

Odziv Ministrstva za finance

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (Uradni list RS, št. 117/06, 56/08, 76/085/0996/09, 110/09-ZDavP-2B, 43/1059/1124/1230/1294/1281/1350/1423/1582/1568/16, 69/17, 79/18, 66/19172/21 in 105/22 – ZZNŠPP; v nadaljevanju: ZDDPO-2) v 8.a členu določa, da morajo zavezanci po ZDDPO-2 upoštevati dva seznama z jurisdikcijami na seznamu. Poleg Seznama EU z jurisdikcijami, ki ne sodelujejo v davčne namene, je določen še domači/nacionalni Seznam držav, v katerih je splošna oziroma povprečna nominalna stopnja obdavčitve dobička družb nižja od 12,5 %, pri čemer to niso države članice EU, in minister za finance takšno državo uvrsti na seznam (v nadaljevanju: nacionalni seznam). Na nacionalni seznam Bosna in Hercegovina ni uvrščena.

ZDDPO-2 v prvi alineji drugega odstavka 8.a člena v zvezi z nacionalnim seznamom določa tudi, da na njem lahko ni nobene države. Kriterij za uvrstitev države na nacionalni seznam držav je med drugim stopnja. S tem v zvezi je treba opozoriti na aktualno mednarodno dogajanje na področju podjetniškega obdavčevanja, ki se odvija v Vključujočem okviru za preprečevanje zmanjševanja davčne osnove in preusmerjanja dobička na OECD/G20, katerega ključni rezultat bo globalno minimalno obdavčenje. BiH je članica navedenega okvira. Na ravni Unije je Evropska komisija predlagala direktivo o zagotavljanju minimalne obdavčitve, ki v bistvu strogo sledi dogovoru na OECD. Predlog direktive še ni bil sprejet, Slovenija pa predlog navedene direktive podpira.

Pojasnjujemo, da bo treba ob široki mednarodni implementaciji novega mednarodnega davčnega sistema pregledati domači seznam, ki je vezan tudi na stopnjo, in proučiti, ali ga je treba spremeniti oziroma dopolniti. Kot je bilo že navedeno, je v prvi alineji drugega odstavka 8.a člena ZDDPO-2 določen kriterij stopnje, pa tudi, da ne gre za države članice Unije ter da državo na seznam uvrsti minister za finance.

Ministrstvo za finance navaja še, da s skrbnostjo spremlja mednarodno dogajanje na davčnem področju in napredke vsake posamezne države na davčnem področju, vključno za namene določanja nacionalnega seznama. Druge države prepozna kot partnerja v mednarodnem davčnem okviru.

Slovenija zagovarja pravično in učinkovito obdavčenje, zlasti upoštevaje okvir in namene porabe davčnih prihodkov. Odločno zavrača neprimerne in agresivne primere in prakse davčnih zlorab in izogibanja davkom. Navedene usmeritve izhajajo iz davčne zakonodaje in se izvajajo v praksi.

Komentarji