Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preimenovanje ljubljanskega letališča

1557 OGLEDOV 42 KOMENTARJEV

Spoštovani,

Predlagam preimenovanje osrednjega slovenskega letališča, ki je zdaj imenovano po bivšem predsedniku ene od političnih strank, v Letališče Ljubljana.

Razlogi:

- V tujini so letališča najpogosteje imenovana po mestih, če so imenovana po osebnostih, pa gre najpogosteje za znane in zaslužne osebnosti s področja znanosti in umetnosti. V primeru poimenovanja po politikih gre običajno za bivše predsednike oz. voditelje držav, ne pa za bivše predsednike strank.

- Ljubljansko letališče je poimenovano po bivšem predsedniku stranke, ki je vsakič, ko je bila oblasti, ogrozila temelje demokratične ureditve države. Vlade pod vodstvom te stranke, ki si vsakič poskuša podrediti celotno družbo, so sprejele številne škodljive odločitve (npr. uvedba dosmrtne zaporne kazni, zakon o RTV, ustanovitev Študijskega centra za narodno spravo...), ki pa jih kasnejše vlade niso odpravile oz. razveljavile.

- Politik, po katerem je imenovano letališče, je moralno soodgovoren za izbris več kot 25.000 prebivalcev iz registra stalnega bivališča, ki je bil po sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu nezakonit.

Izgovor, ki ga lahko pričakujemo od pristojnega ministrstva, da preimenovanje letališča prinaša tudi določene finančne, organizacijske in druge posledice, ni na mestu, saj je tudi poimenovanje letališča po tem politiku prineslo taiste posledice.

Lep pozdrav!

143 glasov

24 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Metod 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 10. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Na pobudo upravljavca in obratovalca letališča gospodarske družbe Aerodrom Ljubljana, d.d. (danes Fraport Slovenija, d.o.o.), je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep št. 37200-8/2007/2 z dne 7. 6. 2007, s katerim je določila, da se Letališče Ljubljana (Brnik) preimenuje v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. 

S stališča Čikaške konvencije o mednarodnem civilnem letalstvu gre za identifikacijski znak letališča. V Evropi je dokaj ustaljena praksa, da se javna letališča za mednarodni zračni promet poimenujejo po znanih osebah oziroma osebah s posebnimi zaslugami z različnih področij kot npr. politike, znanosti, umetnosti, ipd. Prav tako pa se moramo zavedati, da vsako preimenovanje mednarodnega letališča nosi s seboj tudi določene finančne, organizacijske in tehnične posledice. 

Upoštevajoč dejstvo, da se trenutno nahajamo v času, ko je pandemija pustila posledice na področju letalstva in so posledice ene od globokih in najtežjih, ki jih je utrpelo gospodarstvo tako pri nas kot v svetu ter prizadevanja Vlade Republike Slovenije za iskanje in izvajanje ustreznih ukrepov za ublažitev njenih posledic, menimo, da bi preimenovanje predstavljalo preveliko obremenitev upravljavca in obratovalca letališča t.j. gospodarske družbe Fraport Slovenija, d.o.o.

Glede na navedeno ocenjujemo, da je ime Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana v danem trenutku ustrezno.

Komentarji