Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Slovenija naj razmisli o trajnostni rešitvi glede energetske neodvisnosti in postavi 2 novi jederski elektrarni

411 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Ne iščemo ultimativne rešitve ker ne obstaja, iščemo tisto ki ima največ + in najmanj - za dolgoročno vzdržnost. Hidroelektrarne vidimo da uničujejo okolje hkrati pa gre trend sušnih obdobij v smer ko ne bodo imele več veliko vode kar pomeni slab izkoristek. Termoelektrarne so tudi mimo glede na porabo energije ki jo imamo - preveč umazana tehnologija. Sončne elektrarne so dobra alternativa vendar njihova življenjska doba še vedno ni tako dolga. Veter je super, in bi ga bilo smotrno več izkoristiti.

Imamo jedrske ki so čiste, varne in dologorčno vzdržne. Pri cenah elektrike in spremembah vremena ima veter in jederska ogromen potencial zato predlagam da se pristojno ministrstvo sreča z strokovnjaki na vseh omenjenih področjih in skladno z meritokracijo odloči za najbolj smiselno. To je samo predlog, strokovnjake imamo zato da se usedejo skupaj in dogovorijo.

Upam, pa da ne bo trajalo toliko časa kot smo potrebovali da smo začeli delati drug predor Karavanke.

30 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sončni Avatar 93 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 1. 2024

Odziv Ministrstva za okolje, podnebje in energijo

V zvezi s predlogom sporočamo, da Slovenijo cilji na energetsko-podnebnem področju zavezujejo k iskanju trajnostnih rešitev tudi glede energetske neodvisnosti. V prenovljenem Nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu je zato predpostavljena tudi postavitev nove JEK, saj je v njem treba določiti predvideno nacionalno energetsko mešanico za doseganje ciljev na področju oskrbe z energijo. Termin in izvedba novih jedrskih elektrarn bo predmet podjetniške optimizacije investitorja GEN energija. Napovedali so pripravo pobude za projekt z razponom moči od 1100 MW do 2400 MW.

Za koordinacijo pri umeščanju projekta JEK2 ter usklajevanje aktivnosti med ministrstvi in na meddržavni ravni je Vlada Republike Slovenije ustanovila Delovno skupino za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti na projektu JEK2. Vodenje delovne skupine je prevzel državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar, ki je bil imenovan posebej za ta namen.

V pripravi je tudi Resolucija o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji.

Komentarji