Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

napredovanje v javnem sektorju

1049 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Vladi predlagam, da zakone in podzakonske predpise spremeni v tem smislu, da javni usluzbenci, ki napredujejo s 1.4. v tekocem letu se jim placa zvisa tudi s 1.4., ne pa da zvisanje dobijo pri decembrski placi.

 

26 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J Januar2024 101 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 9. 2022

Odziv Ministrstva za javno upravo

Za posredovano pobudo se vam zahvaljujemo in sporočamo, da so predvidene sistemske spremembe veljavne ureditve plač v okviru katerih bo proučena tudi navedena pobuda. 

Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o sistemu plač v javnem sektorju – ZSPJS-V (Uradni list RS, št. 84/18) je določil zamik pravice do izplačila plače iz naslova napredovanj v plačne razrede in nazive za vse javne uslužbence in funkcionarje tako, da pravico do plače v skladu z višjim plačnim razredom, pridobljenim nazivom oziroma višjim nazivom, pridobijo s 1. decembrom v letu, ko izpolnijo pogoje za napredovanje. Enak zamik izplačila plače določa tudi prvi odstavek 8. člena Uredbe o napredovanju javnih uslužbencev v plačne razrede (Uradni list RS, št. 51/08, 91/08, 113/09, 22/19 in 121/21), hkrati pa določa tudi datum napredovanja tako, da javni uslužbenec napreduje in pridobi pravico do plače na osnovi plačnega razreda, pridobljenega z napredovanjem, s 1. decembrom v letu, ko izpolni pogoje za napredovanje v višji plačni razred. 

Sprememba Uredbe o spremembah Uredbe o napredovanju javnih uslužbencev v plačne razrede, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 121/21 dne 23. 7. 2021 (v nadaljevanju: sprememba uredbe) vsebuje nekatere spremembe rokov pri izvedbi postopka preverjanja izpolnjevanja pogojev za napredovanje javnih uslužbencev v plačne razrede.

 Rok za izvedbo postopka preverjanja izpolnjevanja pogojev za napredovanje, ki je določen v prvem stavku prvega odstavka 5. člena Uredbe, se je spremenil iz 15. marca na 15. november. Postopek preverjanja izpolnjevanja pogojev se tako izvede vsako leto do 15. novembra. 
Sam rok za izvedbo postopka ocenjevanja delovne uspešnosti javnega uslužbenca, ki je določen v drugem odstavku 4. člena Uredbe, ostaja enak, in sicer se javne uslužbence oceni vsako leto najkasneje do 15. marca.

Na podlagi navedenega izhaja, da se je s spremembo uredbe spremenil tudi datum napredovanja tako, da javni uslužbenec napreduje in pridobi pravico do plače na osnovi plačnega razreda, pridobljenega z napredovanjem, s 1. decembrom v letu, ko izpolni pogoje za napredovanje v višji plačni razred.

Komentarji