Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Osebni zdravnik - število opredeljenih pacientov

1590 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Predlagam, da se število pacientov, ki jih lahko sprejme izbrani osebni zdravnik, izračuna na podlagi korekcijskega faktorja - koliko je takih pacientov, ki imajo izbranega osebnega zdravnika, pa nikoli ne pridejo na pregled - so zdravi in pregleda ne potrebujejo. Vendar pa so številka, ki zaseda mesto do zgornjega limita, ki ga ima lahko izbrani osebni zdravnik. Predlagam vladi, da za vsaj 20 % dvigne limit - zgornja meja, koliko pacientov ima lahko na seznamu 1 osebni zdravnik. Morda pa pomanjkanje osebnih zdravnikov ni tako veliko.

26 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V vasvi 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


18. 10. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Na Ministrstvu za zdravje se zavedamo problematike dostopnosti in razpoložljivosti osebnih zdravnikov, specialistov in drugega zdravstvenega kadra. V ta namen smo in še vedno pripravljamo ukrepe, s katerimi bi število zdravstvenih delavcev izboljšali tako kratkoročno kot dolgoročno s ciljem, da bodo le ti številsko uspeli zadostiti potrebam prebivalcev Slovenije.

Za leto 2021 in 2022 smo omogočili povečanja števila mreže osebnih zdravnikov ter spremenili način financiranja timov osebnih zdravnikov, ki vzpodbuja, da opredelijo več pacientov. Dodatno smo okrepili time z administrativnim kadrom, da bi bili zdravniki manj obremenjeni z administracijo in več časa posvetili pacientu, potrebne bodo tudi organizacijske izboljšave. Urejamo področje zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva, vzpodbujamo  zanimanja zdravnikov za nepokrite specializacije, povečujemo število razpoložljivih specializacij, uvajamo dodatke k osnovnim plačam za mlade zdravnike, ki so se odločili za specializacijo družinske medicine. To je zgolj presek kaj je že bilo storjenega, zagotovo pa bo v tej smeri potrebno storiti še veliko.

Komentarji