Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Podaljševanje vozniškega dovoljenja

501 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam, da se poostri nadzor nad podaljševanjem vozniškega dovoljenja. Ljudje, ki so npr. hudi sladkorni bolniki (katerim zdravje ne omogoča racionalnega razmišljanja), imajo diagnozo demence, so na močnih zdravilih ipd. po mojem mnenju nimajo za volanom kaj početi. Osebno poznam kar nekaj ljudi, ki sedejo za volan v takem stanju in ki so povzročili že kar lepo število manjših prometnih nesreč. Mislim, da je skrajni čas da se poostri nadzor za to skupino ljudi, ter se jim vozniška dovoljenja, skladno z diagnozo, tudi odvzame. Prav tako menim, da bi morali biti zdravniški pregledi za namen podaljševanja vozniškega dovoljenja po 50 letu pogostejši.

25 glasov

23 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tiam 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


18. 10. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Področje voznikov, od usposabljanja do vozniškega izpita ter izdaje in podaljšanja vozniškega dovoljenja, ureja Zakon o voznikih (Uradni list RS, št. 85/2016, 67/2017, 21/2018-ZNOrg, 139/2020 in 43/2022), ki je začel veljati 12. 1. 2017.

V osmem odstavku 59. člen določa, da se veljavnost vozniškega dovoljenja omeji na krajši rok, kot je to določeno v prejšnjih odstavkih, če je ta določen v zdravniškem spričevalu o telesni in duševni zmožnosti upravičenca za vožnjo motornega vozila, ki ga izdajo izvajalci zdravstvene dejavnosti in pooblaščeni izvajalci zdravstvene dejavnosti.

Nadalje zakon v 88. členu določa, da če je imetniku vozniškega dovoljenja pravica za vožnjo motornega vozila omejena na določen čas ali za posamezne kategorije, mora izvajalec zdravstvene dejavnosti v zdravniško spričevalo navesti obdobje omejitve oziroma kdaj je potrebno opraviti ponovni zdravstveni pregled.

Oseba, ki ima časovno omejeno veljavnost vozniškega dovoljenja iz zdravstvenih razlogov (na podlagi zdravniškega spričevala), opravi pri izvajalcu medicine dela, pometa in športa zdravstveni pregled za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Če se na pregledu ugotovi, da je imela oseba zmožnost za vožnjo omejeno zaradi urejene refrakcijske okvare brez druge očesne patologije ali pridruženih bolezni, ki lahko vplivajo na zmožnost za vožnjo, se osebi izda po opravljenem pregledu zdravniško spričevalo brez časovnih omejitev.

Komentarji