Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved akviziterske prodaje po hišah

544 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Predlagam, da se prepove prodaja po hišah od vrat do vrat. V mislih imam problem tovrstne prodaje starejšim osebam, ki so ciljna skupina raznih podjetij, ki prodajajo raznovrstne kreme, prehranska dopolnila, odeje, masažne pripomočke, izvajajo kvazi neke meritve in podobno. Gre za načrtno obiskovanje starejših, ki v svoji nevednosti odpirajo vrata, saj so akviziterji zelo prijazni, rezultat pa je praznenje denarnic upokojencev. Problem je znan in star že dve desetletji ali več, nobena vlada pa na tem področju ni naredila reda. Gre za neposredno zavajanje in izrabljanje starejših oseb.

58 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S semsije 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 9. 2022

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Ministrstvo je predlog preučilo in ugotovilo, na podlagi izvajanja javne službe svetovanja potrošnikom, da pri prodaji od vrat do vrat prihaja do nepravilnosti in kršitev Zakona o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04 — uradno prečiščeno besedilo, 114/06 — ZUE, 126/07, 86/09, 78/11, 38/14, 19/15, 55/17 — ZKoIT in 31/18 — v nadaljevanju besedila: ZVPot ) in Zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (Uradni list RS, M. 53/07 — v nadaljevanju besedila: ZVPNPP). 

Pri ZVPot se kršitve dogajajo predvsem, ko gre za dolžnost obveščanja potrošnikov do odstopnega upravičenja, pri prodaji zunaj poslovnih prostorov, brez navedbe razloga v 14 dneh po nakupu, pri ZVPNPP pa so pogoste kršitve v zvezi z agresivno in zavajajočo poslovno prakso.

Glede na navedeno menimo, da bo treba pri prihodnjih novelah ZVPot preveriti, ali lahko slovenskim potrošnikom ponudimo močneje varstvo pri prodaji od vrat do vrat in da bo varstvo še vedno v skladu z evropskim pravnim redom. Do takrat pa potrošnikom svetujemo največjo možno previdnost pri tovrstni prodaji. Nikakor naj v stanovanje ne spuščajo nikogar, če ničesar ne potrebujejo, oziroma ne potrebujejo blaga ali storitev, ki jih podjetje oziroma njegov zastopnik ponuja. 

Komentarji