Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Cena kurilnega olja - reševanje energetske draginje

481 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Vlada pripravlja ukrepe za reševanje energetske draginje, vendar ob tem ne omenja pomembnega energenta - kurilnega olja. Ogrevanje na kurilno olje je v veliko slovenskih domovih še vedno pogost način ogrevanja, saj kurilno olje spada med energente, pri katerih je vzdrževanje lahko in časovno nezahtevno. V veliko domovih smo v preteklih letih stare oljne kotle zamenjali za bolj učinkovite (kondenzacijske), ki so tudi okolju veliko bolj prijazni, saj izkoristijo tudi toploto iz dimnih plinov in nam tako zagotovijo največji izkoristek.

Žal se je cena kurilnega olja v letošnjem letu poviševala enako, kot so se višale cene pogonskih goriv, in je bila 14. junija že 1,646 evra za liter.

Ogrevanje s kurilnim oljem tako predstavlja zelo velik strošek za družinski proračun, ki v preteklih ukrepih vlade ni bil upoštevan, prav tako se ga tudi ne omenja v ukrepih, ki jih pripravlja aktualna vlada.

Glede na to, da ni pogonsko gorivo, pač pa nujno potreben energent, bi bilo nujno, da se med ukrepe za reševanje energetske draginje vključi tudi možnost cenejšega nakupa kurilnega olja. Zamenjave sistema ogrevanja si v časih draginje veliko družin žal ne more privoščiti.

25 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z Zaskrbljena državljanka 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 10. 2022

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

V zvezi z vašim predlogom pojasnjujemo, da je Vlada RS dne 9.9.2022 sprejela Uredbo o spremembah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Z njo Vlada na enak način kot pri 95-oktanskem neosvinčenem motornem bencinu (NMB-95) in dizelskem gorivu ponovno regulira tudi ekstra lahko kurilno olje (KOEL oziroma kurilno olje) in omejuje najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 eura/liter.

Vlada se je za ponovno regulacijo odločila z namenom omilitve posledic energetske krize za državljanke in državljane v času pred začetkom kurilne sezone.

Komentarji