Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Več možnosti dimenzij registrskih tablic

1050 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Pozdravljeni,

Predlagam malo več fleksibilnosti pri dimenzijski izdelavi registrskih tablic.

Morda po vzoru italijanov, švicarjev, japoncev, američanov ... manjše reg. tablice spredaj so manj invazivne, nekateri uvoženi avtomobili (ki sploh niso redki: toyota, fiat, alfa romeo, ipd) imajo manjši predviden prostor in manjša tablica bi bila veliko bolj prijazna.

Enako velja za starodobnike. Gledam na srečanjih, kako ukrivljajo tablice ali se znajdejo po svoje (kar je menda celo v nasprotju z zakonom).

Veljalo bi dodati kakšno manjšo dimenzijo, četudi za doplačilo. Mnogi bi z veseljem doplačali za bolj estetsko rešitev.

Mogoče bi uvedli celo nalepke.

Lep poletni pozdrav vsem!

26 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R Rihard Repnik 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 8. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Ministrstvo za infrastrukturo ne namerava k obstoječim vrstam in dimenzijam registrskih tablic dodati registrske tablice drugačnih vrst ali dimenzij.

Registrske tablice za motorna in priklopna vozila spadajo med javne listine in jih Ministrstvo za infrastrukturo zagotavlja registracijskim organizacijam v okviru javnega naročila. Registrske tablice so določene z Zakonom o motornih vozilih (Uradni list RS, št. 75/17 in 92/20 – ZPrCP-E), njegovimi podzakonskimi akti in razpisno dokumentacijo javnega naročila za izdelavo in dobavo registrskih in preskusnih tablic.

Dimenzije registrskih tablic so podrobno določene s Pravilnikom o registraciji motornih in priklopnih vozil (Uradni list RS, št. 48/114/1320/1431/1464/1453/169/17 in 75/17 – ZMV-1) in ustrezajo dimenzijam prostora, ki je na določenem vozilu predviden za namestitev registrske tablice. Navedeno se seveda nanaša na vozila, ki so dana na trg v Evropski uniji (v nadaljevanju: EU). Dimenzije registrskih tablic za posamezne kategorije vozil so določene v Prilogi V navedenega pravilnika:

Ministrstvo za infrastrukturo je seznanjeno z dejstvom, da so na vozilih, ki so uvožena npr. iz Združenih držav Amerike, ali pa na določenih starodobnih vozilih mesta za pritrditev registrskih tablic drugačnih dimenzij ali pa celo sploh niso predvidena, vendar gre to za vozila, ki niso predvidena za dajanje na trg v EU oziroma so bila izdelana takrat, ko so bile registrske tablice po državah še v razvoju. Ministrstvo za infrastrukturo ugotavlja, da je takih primerov tako malo, da uvedba novih vrst in dimenzij registrskih tablic ni upravičena, ampak je potrebno prilagoditi vozilo dimenzijam registrskih tablic v Republiki Sloveniji, kot to določa Priloga V Pravilnika o registraciji motornih in priklopnih vozil, še posebej zato, ker so večinoma potrebne na takih vozilih tudi druge predelave, preden se jih lahko dovoli uporabljati v cestnem prometu v Republiki Sloveniji.

Priloge:

Komentarji