Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

kazen za traktoriste

524 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

menim oz. predlagam, da se kaznuje traktoriste, ki s svojo vožnjo delajo zastoje za sabo, ker dostikrat se je za traktoristom nabralo kar velika kolona avtomobilov, oni se pa kljub temu ne odmaknejo na kakšno avtobusno postajo ipd.(niso vsi enaki, nekateri se odmaknejo, večina se jih pa še zmeraj ne).

24 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D d3spirit 32 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 8. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 156/21 – uradno prečiščeno besedilo in 161/21 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZPrCP) v prvem odstavku 45. člena določa, da mora voznik hitrost in način vožnje prilagoditi poteku, tehničnim in drugim lastnostim ceste, stanju vozišča, preglednosti, vidljivosti, prometnim in vremenskim razmeram, stanju vozila in tovora ter svojim vozniškim sposobnostim tako, da ves čas vožnje obvladuje vozilo oziroma, da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo, glede na okoliščine, lahko pričakuje.

Nadalje ZPrCP v četrtem odstavku 45. člena še določa, da voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

V ZPrCP sta v 45. členu določeni tudi sankciji za kršitev navedenih določb, in sicer:

  • globa v višini 300 eurov za voznika, ki hitrosti in načina vožnje ne prilagodi poteku, tehničnim in drugim lastnostim ceste, stanju vozišča, preglednosti, vidljivosti, prometnim in vremenskim razmeram, stanju vozila in tovora ter svojim vozniškim sposobnostim tako, da ves čas vožnje obvladuje vozilo oziroma, da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo, glede na okoliščine, lahko pričakuje. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke (deseti odstavek 45. člena ZPrCP);
  • globa v višini 120 eurov za voznika, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, če ga kolona ne more varno prehiteti, če se na prvem primernem kraju ne umakne z vozišča in pusti kolono vozil mimo (sedmi odstavek 45. člena ZPrCP).

Skladno z navedenim je sankcija za predlagano kršitev že določena in se lahko izreče tudi vozniku traktorja, če prekrškovni organ navedeno kršitev neposredno zazna.

Komentarji