Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved testiranja na droge s strani delodajalca

489 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Glede na to da je v primeru poslancev in ministrov testiranje na droge prevelik poseg v njihovo nedotakljivost telesa (https://predlagam.vladi.si/predlog/12914 ), predlagam da naj enako velja tudi za nas navadne ljudi.

Enakopravnost pa to!

30 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Erazem Lipovina 134 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 8. 2022

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Predlagatelj se v svojem predlogu sklicuje na odgovor Ministrstva za javno upravo na predlog glede obveznega testiranja poslancev na prepovedane substance. Ministrstvo za javno upravo je v zvezi s tem predlogom podalo mnenje, da se za urejanje pravic funkcionarjev v času trajanja mandata smiselno uporabljajo predpisi, ki veljajo za osebe v delovnem razmerju, ter da možnost testiranja poslancev, ministrov in javnih uslužbencev že urejajo veljavni predpisi in dodatno normiranje s tem v zvezi ni potrebno. 

V zvezi s posredovanim predlogom v skladu s pristojnostmi Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na področju varnega in zdravega dela pojasnjujemo veljavno ureditev, ki ureja prepoved dela pod vplivom alkohola, drog in drugih substanc in zdravstvene preglede delavcev.

Prepoved dela pod vplivom alkohola, drog in drugih substanc je opredeljena v 51. členu Zakona o varnosti in zdravju pri delu -ZVZD-1(Ur. list RS, št. 43/2011). ZVZD-1, izpeljuje načelo, da mora tudi delavec skrbeti za lastno varnost in zdravje. Na ta način se zagotovita varnost delavca in varnost njegovih sodelavcev. Delodajalec ugotavlja, ali je delavec pod vplivom alkohola, drog in drugih prepovedanih substanc na način in po postopku, ki ga določi z internim aktom. 

Delavčevo zdravje in zmožnost za opravljanje določenega dela v delovnem okolju se ugotavlja s preventivnimi zdravstvenimi pregledi. Delodajalec mora zagotoviti zdravstvene preglede delavcev, ki ustrezajo tveganjem za varnost in zdravje pri delu, delavec pa se je na takšen zdravstveni pregled dolžan odzvati. Preventivne zdravstvene preglede delavcev ureja Pravilnik o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev (Ur. l. RS, št. 87/02, 29/03-popr., 124/06), ki poleg rednih pregledov opredeljuje tudi druge usmerjene preventivne zdravstvene preglede. 

Na podlagi določbe 10. člena pravilnika je delodajalec v določenih primerih upravičen delavce poslati tudi na druge usmerjene preventivne zdravstvene preglede, med drugim, če obstaja sum na bolezni odvisnosti, ki lahko vplivajo na delovno zmožnost delavca.

Komentarji