Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Družinski pomočnik

452 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam, da se izenači status osebnega asistenta in status družinskega pomočnika, saj gre za praktično isto delo osebe, ki skrbi za invalidno ali nepokretno osebo. Predlog utemeljujem s tem, da ima oseba, ki za nemočno osebo skrbi praktično enake zadolzitve (pomoč pri negi, nabava in kuhanje hrane, pospravljanje... ) ne glede na to ali je ta mlajša ali starejša oz upokojena.

S takim zakonom, ko bi otroci lahko zakonito skrbeli za svoje nepokretne starše bi veliko prispevali tudi k temu, da bi starostniki lahko dlje ostali doma v svojem okolju in ne bi obremenjevali že tako prepolnih domov za starejše občane.

Kar bi dolgoročno seveda pomenilo korist za starostnika in državo!

 

29 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L Lilijarmena 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 8. 2022

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Pravico do izbire družinskega pomočnika ima oseba s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno ovirana oseba, ki potrebuje stalno nego, varstvo, pomoč in vodenje ter potrebuje pri izvajanju aktivnosti stalno fizično pomoč. Institut družinskega pomočnika ponuja alternativo, da težko invalidna oseba namesto celodnevnega institucionalnega varstva, izbere družinskega pomočnika, ki ji nudi pomoč v domačem okolju.

Osebna asistenca pa je namenjena osebam, ki zaradi vrste in stopnje invalidnosti potrebujejo pomoč pri določenih opravilih in dejavnostih, ki jih zaradi vrste in stopnje invalidnosti, samostojno ne morejo izvajati, a jih vsakodnevno potrebuje doma in izven doma, da lahko živijo neodvisno, aktivno življenje ter so enakopravno vključeni v družbo. Osebna asistenca ni samo nega, ampak tudi npr. pomoč na delovnem mestu in v izobraževalnem procesu, spremstvo ipd. Pri ugotavljanju upravičenosti do osebne asistence je poudarek na aktivnosti uporabnika, njegovi neodvisnosti in vključenosti v družbo. 

Gre torej za podobna instituta, ki sta namenjena osebam z različno stopnjo invalidnosti in z različnimi potrebami, zato statusa družinskega pomočnika in osebnega asistenta ni možno poenotiti. 

Komentarji