Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

sprememba sistema osebnih zdravnikov

446 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Sploh ne vem zakaj se moramo pacienti ukvarjati z iskanjem osebnega zdravnika.

Obravnava pri osebnem zdravniku bi ti morala avtomatsko pripadati v zdravstvenem domu najbližje tvojemu stalnem/začasnemu prebivališču.

Predlagam da se uvede, da je zdravstveni dom dolžen zagotoviti obravnavo vsem, ki živijo v njegovi okolici.

37 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Erazem Lipovina 134 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 7. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Osebnega zdravnika si zavarovana oseba izbere po svoji lastni presoji med zdravniki v zdravstvenem domu ali med zasebnimi zdravniki, ki opravljajo osnovno zdravstveno dejavnost na podlagi pogodbe z ZZZS. Izbiro opravi tako, da pri zdravniku izpolni ustrezno listino. Zdravniki družinske medicine lahko odklonijo opredeljevanje novih zavarovanih oseb, ko dosežejo obremenitev 1895 glavarinskih količnikov.

Več informacij o izbiri osebnega zdravnika in podatki o aktivnih zdravnikih s številom opredeljenih zavarovanih oseb je dostopnih na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, in sicer na naslednji povezavi: https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/ioz/.

Na Ministrstvu za zdravje se zavedamo problematike dostopnosti in razpoložljivosti osebnih zdravnikov, specialistov in drugega zdravstvenega kadra. V ta namen smo in še vedno pripravljamo ukrepe, s katerimi bi število zdravstvenih delavcev izboljšali tako kratkoročno kot dolgoročno s ciljem, da bodo le ti številsko uspeli zadostiti potrebam prebivalcev Slovenije.

Za leto 2021 in 2022 smo omogočili povečanja števila mreže osebnih zdravnikov ter spremenili način financiranja timov osebnih zdravnikov, ki vzpodbuja, da opredelijo več pacientov. Dodatno smo okrepili time z administrativnim kadrom, da bi bili zdravniki manj obremenjeni z administracijo in več časa posvetili pacientu, potrebne bodo tudi organizacijske izboljšave. Urejamo področje zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva, vzpodbujamo  zanimanja zdravnikov za nepokrite specializacije, povečujemo število razpoložljivih specializacij, uvajamo dodatke k osnovnim plačam za mlade zdravnike, ki so se odločili za specializacijo družinske medicine. To je zgolj presek kaj je že bilo storjenega, zagotovo pa bo v tej smeri potrebno storiti še veliko.

Komentarji