Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Naknadni nakup E-vinjete v opravičljivih razlogih

582 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Dogaja se, da vozniki iz različnih razlogov NENAKLEPNO oz. NENAMERNO ali iz razloga NUJNOSTI zapeljejo na cestninsko cesto brez E-vinjete (starejši vozniki, redki uporabniki avtocest, tujci, vozniki "v zmoti", vozniki, ki spregledajo signalizacijo v neznanem kraju, vozniki, ki so prepričani, da jim E-vinjeta še velja, vozniki na nujni zasebni ali službeni poti ipd...). V praksi vozniki praviloma hitro spoznajo svojo zmoto. Predlagam spremembo Uredbe o cestninskih cestah in cestnini na način, da se doda preprosto pravilo (določba), ki bi uporabniku omogočila, da E-vinjeto kupi najpozneje v 24 urah po pričetku uporabe cestninske ceste.

Ker bi takšno pravilo omogočilo izogibanje nakupa voznikom v tranzitu (zlasti tujcem, nad katerimi je težje izvajati nadzor, ker bi se lahko zaradi takšnega pravila izogibali plačilu z izgovorom, da so pozabili plačati, izvršbe pa so kompleksne), bi se novost glede naknadnega nakupa (v roku 24 ur) dopustila le za uporabnike s slovenskimi registrskimi tablicami in dodatnim pogojem, da gre za uporabnika s stalnim bivališčem v Sloveniji. Če torej uporabnik v roku 24 ur nebi opravil nakupa E-vinjete, bi sledili postopki, kot so predvideni že sedaj. Pravilo oz. novost bi se torej lahko glasila npr. tako:

"Uporabniki vozil, registriranih v Republiki Sloveniji, ki imajo stalno bivališče v Republiki Sloveniji, lahko v primeru opravičljivih razlogov elektronsko vinjeto kupijo še najkasneje 24 ur po pričetku uporabe cestinske ceste".

24 glasov

21 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Modri Jan 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 7. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V zvezi s podanim predlogom je potrebno uvodoma poudariti, da je obveznost plačila cestnine opredeljena v 6. členu Zakona o cestninjenju. Opredeljeno je, da se za vsako uporabo cestninske ceste oziroma cestninskega odseka in cestninskega cestnega objekta plača cestnina. Obveznost plačila cestnine pri cestninjenju glede na določen čas uporabe cestninskih cest nastane z vstopom vozila do 3.500 kg največje dovoljene mase na cestninsko cesto. Obenem je opredeljeno, da mora biti obveznost plačila cestnine določena brez razlikovanja glede na državljanstvo ali sedež cestninskega zavezanca, na pogostost uporabe cestninske ceste, na mesto registracije vozila ali izhodišče oziroma namembno mesto prevoza. Navedena določba, ki sicer izhaja iz zakonodaje EU, je opredeljena z namenom, da v okviru cestninskega sistema ne bi prihajalo do morebitnega razlikovanja med domačimi in tujimi uporabniki. To bi namreč pomenilo diskriminatorno obravnavo določenih uporabnikov cestninskega omrežja, kar pa bi bilo v nasprotju z načelom enakosti, kot enim izmed temeljnih civilizacijskih načel.

Obenem je potrebno poudariti, da bi bilo v primeru morebitne uveljavitve podanega predloga praktično nemogoče preverjati oziroma dokazovati upravičenost nenamerne ali naklepne vožnje posameznega uporabnika po cestninski cesti brez e-vinjete. V okviru sistema bi zagotovo prihajalo do namernih kršitev, poleg tega pa bi se dodatno obremenilo izvajanje cestninskega nadzora. Vse skupaj bi zagotovo ogrozilo celoten koncept vinjetnega sistema cestninjenja. Naj ob koncu poudarimo, da podobne prakse ne poznajo niti v ostalih državah, ki imajo v veljavi vinjetni sistem cestninjenja. Glede na vse predhodne navedbe ocenjujemo, da podani predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 18. 5. 2022 | 13:42:56

Naknadni nakup E-vinjete v opravičljivih razlogih

V praksi so pogosti primeri, ko vozniki iz različnih razlogov NE NAKLEPNO oz. NE NAMERNO ali iz razloga NUJNOSTI zapeljejo na cestninsko cesto brez nakupa E-vinjete (npr. starejši vozniki, redki uporabniki avtocest, tujci, vozniki v zmoti, vozniki ki spregledajo signalizacijo v neznanem kraju, voniki ki so prepričani, da jim vinjeta še velja, nujna zasebna ali službena pot ipd...). V praksi vozniki praviloma takoj spoznajo svojo zmoto. Predlagam spremembo Uredbe o cestninskih cestah in cestnini na način, da se doda preprosto pravilo (določba), ki bi uporabniku omogočila, da E-vinjeto kupi najpozneje v 1 uri po pričetku uporabe cestninske ceste. Ker bi takšno pravilo omogočilo osebam v tranzitu (zlasti tujcem, nad katerimi je težje izvajati nadzor oziroma bi se lahko zaradi takšnega pravila izogibali plačilu z izgovorom, da so pozabili plačati, izvršbe pa so kompleksne), bi se pravilo glede možnosti naknadnega plačila dopustile le za uporabnike s slovenskimi registrskimi tablicami in dodatnim pogojem, da gre za voznika z stalnim bivališčem v Sloveniji. Pravilo bi se torej lahko glasilo npr. tako:

"Uporabniki vozil, registriranih v Republiki Sloveniji, ki imajo stalno bivališče v Republiki Sloveniji, lahko v primeru opravičljivih razlogov elektronsko vinjeto kupijo še najkasneje eno uro po pričetku uporabe cestinske ceste."

Komentarji