Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Neutemeljena nočna razsvetjava trgovskih centorv, plakatov etc

220 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Pozdravljeni,

kriza z energenti je tukaj, oz prihaja. Obenem imamo tudi nastajajočo ekološko krizo.

Energija je vedno dražja, govori se o potencialnem pomanjkanju, neodvisnosti od ruskih (in nasploh tujih) energentov in podobno.

Obenem imamo v Sloveniji konstatno osvetljene jumbo plakate, pročelja trgovin in drugih objektov, za katere res ni nobene potrebe da so polno osveljeni vsako noč, celo noč.

Razumem da mora biti neka razsvetljava za varnost, vlomilci oz karkoli že, vendar predlagam nek zakon, ki sliselno omejuje neutemeljeno osvetljevanje nebistvene infrastrukture, vsaj "sredi noči".

S tem Slovenija kot taka zmanjša svojo energetsko porabo in odvisnost, trgovci, upravniki, javne ustanove in še kaj svoje stroške, končni kupci/uporabniki pa imajo nižjo ceno storitve.

Če prihaja do presežkov energije, ki jih je treba porabiti se lahko take porabnike vzpodbudi v investicijo "energetske banke" (torej, baterije), katero ponoči in čez vikend napajajo namesto nepotrebnega osvetjevanja (podnevi pa lahko s presežki sočnih elektrarn - strehe trgovskih centorv so za to idealne), podnevi pa to energijo porabljajo, in tako zmanjšajo dnevni "peak" - s tem se zmanjšajo tudi najvišnje dnevne moči, zagotavljanje katere je kar konkreten strošek.

Poleg nižjih stroškov za vse s tem pomagamo tudi pri zmanjevanju svojega vpliva na okolje.

AVTOR P PRBS 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

Podoben predlog je že bil obravnavan in že ima odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/13927

Komentarji