Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog kompenzacije za opravljanje poskusnega dela

584 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Apeliram na vlado, da zakonsko uredi nekakšno kompenzacijo za poskusno delo, ki se ga opravlja kot pogoj za možnost zaposlitve, saj to nekateri delodajalci izkoriščajo za zastonj opravljeno delo. Kompenzacija bi morala biti ali delno plačilo prispevkov ali delno plačilo ali oboje ali podobno.

Obrazložitev:

S poskusnim delom imam v mislih nek manjši projekt, ki ga mora oseba, ki se prijavlja na delovno mesto, narediti za potencialnega delodajalca. Sam sem to poskusno delo oddelal pri večih delodajalcih na področju oblikovanja, a kljub temu, da imam ustrezno izobrazbo in da je en delodajalec rezultat poskusnega dela delno uporabil, službe nisem dobil. Skupno sem s poskusnim delom sem oddelal ur za slab mesec delovne dobe, a na papirju sem še vedno nezaposlena oseba (brez delovnih izkušenj).

Lep pozdrav!

26 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P posvetni humanist 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 7. 2022

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Glede poskusnega dela uvodoma pojasnjujemo, da Zakon o delovnih razmerjih[1] (v nadaljnjem besedilu: ZDR-1) v 125. členu določa, da se v pogodbi o zaposlitvi delavec in delodajalec lahko dogovorita o poskusnem delu, pri tem pa lahko poskusno delo traja največ šest mesecev (podaljša se lahko v primeru začasne odsotnosti z dela). Delodajalec lahko tako v določenem začetnem preizkusnem obdobju delovnega razmerja ugotovi, ali delavec ustreza njegovim pričakovanjem glede opravljanja dela. Prav tako poskusno delo omogoča tudi delavcu, da v poskusnem obdobju preveri in oceni, ali mu delo ustreza. Poskusno delo torej ni obvezno, če pa se delodajalec in delavec tako dogovorita, mora biti to urejeno s pogodbo o zaposlitvi. Brez pogodbe o zaposlitvi gre pri takšnem razmerju za zaposlovanje na črno.

Dodatno pa ZDR-1 omogoča tudi preizkus znanja oziroma sposobnosti kandidatov za opravljanje dela, za katero se sklepa pogodba o zaposlitvi, na kar se po našem mnenju dejansko nanaša tudi vaš predlog. ZDR-1 v 28. členu tako med drugim določa, da lahko delodajalec pri zaposlovanju preizkusi znanja oziroma sposobnosti kandidatov za opravljanje dela, pri čemer pa se preizkus ne sme nanašati na okoliščine, ki niso v neposredni zvezi z delom, za katerega se sklepa pogodba o zaposlitvi, prav tako se ne sme opraviti v neposrednem delovnem procesu pri delodajalcu.

Preizkus znanja oziroma sposobnosti mora biti pripravljen tako, da je omejen na dokazovanje sposobnosti oziroma izpolnjevanje pogojev za opravljanje dela na delih, za katera se sklepa pogodba o zaposlitvi. Takšen preizkus je smiseln tedaj, ko delodajalec za opravljanje dela potrebuje določene specifične lastnosti, rezultati takšnega preizkusa pa so podlaga oziroma merilo za izbiro najustreznejšega kandidata, s katerim bo delodajalec sklenil pogodbo o zaposlitvi.

Ustreznost posameznega postopka preizkusa znanja oziroma sposobnosti kandidata za opravljanje dela, je torej treba prvenstveno presojati z vidika namena obravnavanega instituta ter upoštevati omejenost preizkusa znanja zgolj na dokazovanje sposobnosti in izpolnjevanje pogojev za opravljanje dela na delih, za katera se sklepa pogodba o zaposlitvi.

Upoštevajoč navedeno je v posameznih konkretnih primerih treba presoditi, ali je preizkus znanja omejen na dokazovanje sposobnosti oziroma izpolnjevanje pogojev za opravljanje dela ali pa kandidat dejansko opravlja določeno delo oziroma naloge, ki že presegajo namen preizkusa znanja ali sposobnosti oziroma celo ustreza opravljanju (poskusnega) dela.  V takem primeru je opravljanje dela že potrebno in primerno presoditi z vidika zaposlovanja na črno in izpostaviti tudi druga vprašanja (spoštovanje predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu, zavarovanje za primer nezgode pri delu….) in o morebitnih kršitvah veljavne zakonodaje obvestiti Inšpektorat Republike Slovenije za delo, ki je pristojen za strokovno pomoč in inšpekcijski nadzor nad izvajanjem delovne zakonodaje.

Glede na navedeno ocenjujemo, da veljavna zakonodaja ustrezno ureja tako institut poskusnega dela kot institut preizkusa znanja oziroma sposobnosti kandidatov za opravljanje dela, za katero se sklepa pogodba o zaposlitvi, zato menimo, da ni utemeljenih argumentov za spreminjanje zakonskih določb v smislu izpostavljenega predloga.


[1] Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19, 203/20 – ZIUPOPDVE, 119/21 – ZČmIS-A, 202/21 – odl. US in 15/22,  54/22 – ZUPŠ-1

Komentarji