Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prodaja rabljenega avtomobila

2711 OGLEDOV 90 KOMENTARJEV

Predlagam, da se v ustrezen zakon uvede določilo, da mora prodajalec rabljenega avtomobila kupcu (v avto hiši ali pri zasebni prodaji) pokazati nalog o pregledu avtomobila, kjer so izpisane ugotovitve mehanika o napakah na vozilu, o popisu avto delov, ki so že tik pred iztrošenostjo, predvsem pa dele avtomobilov, ki so pravzaprav že iztrošeni in niso več varni za nadaljnjo vožnjo.

Popis bi moral vsebovati določeno število točk (na primer 50 najdražjih delov avtomobila, ki bi morebiti bili nevarni za vožnjo in bi jih kupec moral plačati dva meseca ali tri po prodaji avtomobila ob normalni uporabi - npr. 3.000 km na mesec).

Zdi se mi, da smo brezpredmetno uvedli možnost takšnega komercialnega pregleda pri družbi AMZS, ki to sicer opravlja, vendar ni določeno, kdo bo to plačal in nastane težava, ker je lastnik takšnega dokumenta lahko samo prodajalec vozila in zanj lahko zaprosi sano on kot lastnik.

Praksa zato kaže, da se takšnih pregledov tik pred prodajo prodajalci in kupci skoraj ne odločijo. Predvsem pa ni praktično, saj bi takšen pregled moral že biti opravljen, ko kupec avto vidi.

Naslednja težava je, ker se kupec in prodajalec morda težje samovoljno sporazumeta o tem, čigav bo strošek pregleda (da to plača kupec ni pravično - on je prišel na ogled vozila in pričakuje ta podatek od prodajalca na verodostojen način). Če bi tak strošek moral plačevati kupec ki avtomobile ogleduje pri različnih zasebnikih in pravnih osebah, bi ga lahko znašal tudi več krat po 100 eur, skupno torej npr. tudi 2.000 eur.

Zaradi nezmožnosti dogovora vključenosti tega stroška ter časovne zamudnosti (ko pride kupec na ogled avta nima časa, da avto pelje še na podrobni pregled) praksa tega ni sprejela.

V kolikor bi prodajala rabljen avtomobil:

1 - fizična oseba fizični osebi - prodajalec bi moral imeti listino o pregledu pri sebi.

2 - fizična oseba pravni osebi kot trgovcu - fizična oseba bi morala pridobiti listino o pregledu, trgovec pa bi avtomobil odkupil glede na listino

3 - pravna oseba prodaja fizični osebi - bi listina bila veljavna že od prejšnje prodaje, saj se pri trgovcu vozilo ne bi trošilo

Veljavnost dokumenta bi določilo ustrezno ministrstvo, bi pa bilo pametno, da veljavnost potrdila poteče v na primer 2 mesecih, kar pa je več kot razumen čas za prodajo vozila.

Izjemo pri veljavnosti bi se določila za trgovce z vozili, ki vozila prodajajo neregistrirana.

Še najbolje bi bilo, ko bi se določilo izvajalca teh podrobnih tehničnih pregledov vozil pred prodajo, popis pa bi omenjen izvajalec naložil na za to namenjen elektronski portal.

Do tega podatka na portalu bi kupec in prodajalec dostopal, ko bi vpisal WIN številko vozila ter še geslo, ki bi ga izdajal izvajalec, ki je opravil pregled.

Izjema za urejanje takšnega potrdila pred pričetkom prodaje avtomobila bi veljala zgolj za prodajo vozila enega sorodnika drugemu sorodniku. V tem primeru bi izvajalec pregledov naložil dokument, da je prodaja stekla brez pregleda vozila na podlagi izjeme - sorodstvene vezi do 2 kolena.

Portal bi dokument vseboval v e-obliki. In po določenem času bi portal dokument označil kot pretečen.

 

 

 

 

 

69 glasov

27 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Sigismund475 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 6. 2022

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Ministrstvo je predlog preučilo in ugotovilo, da predlog ni ustrezen, ker zahteva pregled (sodnega) izvedenca pred vsako prodajo rabljenega vozila, kar bi v vsakem primeru podražilo ceno vozila. Menimo da so obstoječa orodja varstva potrošnikov na trgu rabljenih vozil sorazmerne in zadovoljivo. Varstvo potrošnikov v Sloveniji je primerljivo z drugimi evropskimi državami.

Zakon o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04 – uradno prečiščeno besedilo, 114/06 – jZUE, 126/07, 86/09, 78/11, 38/14, 19/15, 55/17 – ZKolT in 31/18 – v nadaljevanju besedila: ZVPot) v drugem in tretjem odstavku 37.b člena določa, da če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni, odkar je bila stvar izročena. Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve. Torej glede na navedeno pravice potrošniki glede stvarnih napak za rabljene stvari enako kot za nove le da se lahko uveljavljajo samo 1 leto za novo pa 2 leti do nakupa.

Poleg navedenega pa obstaja v slovenskem pravu še posebnost, ki se nanaša na garancijo za brezhibno delovanje stvari. ZVPot v 19. členu določa, da minister, pristojen za gospodarstvo, izda pravilnik, s katerim med drugim določi rabljeno blago, za katero mora prodajalec izdati garancijo za brezhibno delovanje za obdobje najmanj enega meseca. Pravilnik o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje (Uradni list RS, št. 14/12) v 3. členu določa, da se garancija za brezhibno delovanje za obdobje najmanj enega meseca izda za cestna motorna vozila, priklopna vozila in vozila s pomožnim motorjem.

Glede na navedeno menimo, da je preko odgovornosti za stvarne napake, odškodninske odgovornosti, obvezne in tržnih garancij navajanje prevoženih km s strani prodajalca, prodajalec spodbujen k prostovoljnem zagotavljanju informaciji o morebitni karambolíranosti oziroma poškodovanosti vozila ali menjavi bistvenih delov dovolj, da se potrošnik lahko, po običajnem pregledu rabljenega vozila (npr. tudi podvozje) odloči za nakup. Vedno pa lahko potrošnik odloči in pred nakupom opravi bolj strokoven pregled avtomobila. Vsako morebitno napako izpolnitve, ki se običajno nanaša na napačno navajanje km, pa lahko potrošnik uveljavi kot stvarno napako izpolnitve, ki je v primeru rabljenih vozil 1 leto ali pa kot garancijsko popravilo v času izdane veljavnosti garancija za brezhibno delovanje.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 4. 5. 2022 | 02:31:33

Prodaja rabljenega avtomobila

Predlagam, da se v ustrezen zakon uvede določilo, da mora prodajalec rabljenega avtomobila kupcu (v avto hiši ali pri zasebni prodaji) pokazati nalog o pregledu avtomobila, kjer so izpisane ugotovitve mehanika o napakah na vozilu, o popisu avto delov, ki so že tik pred iztrošenostjo, predvsem pa dele avtomobilov, ki so na meji ali že iztrošeni in ne več varni.

Popis bi moral vsebovati določeno število točk (na primer 50 najdražjih delov avtomobila, ki bi morebiti bili nevarni za vožnjo in bi jih kupec moral plačati dva meseca ali tri po prodaji avtomobila ob normalni uporabi - npr. 3.000 km na mesec)

Zdi se mi, da smo brezpredmetno uvedli možnost takšnega pregleda pri družbi AMZS, ki to sicer opravlja, vendar ni določeno, kdo bo to plačal. Zaradi tega se rabljeni avtomobili prodajajo slabše. Predvsem pa ni pravično, da takšne preglede plačuje kupec (in če kupec želi ustrezen avtomobil, lahko teoretično plača tudi 30 takšnih pregledov različnih avtomobilov - en pa stane cca 100 eur.)

Komentarji