Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Klanje goveda

1677 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Pozdravljeni,

prosim vas, da se uredi klanje goveda. Na način, da je lahko zaklano doma ob prisotnosti veterinarja. potem pa se pelje v klavnico na razkos in pregled mesa. Namreč sedaj je to silokol, ker je zaklano na napotnico. "Nevarna žival". Takšno žival klavnice ne odkupijo. Čeprav je žival popolnoma zdrava in ni doživela stresa.Takšno klanje bi moralo po zakonu pomeniti normalna praksa in ne silokol. Kar bi omogočilo odkup tudi takšnega goveda. Se pravi zelo majhna spremba. Poenostavimo delo v verigi in povečamo kakovst mesa. Kdaj bomo to uredili in se na tem področju pridružili najbolj razvitim državam?

Lp, Rok

68 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B bojanb 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 6. 2022

Odziv Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Konec meseca avgusta 2021 je stopila v veljavo Delegirana uredba Komisije (EU) 2021/1374 z dne 12. aprila 2021 o spremembi Priloge III k Uredbi (ES) št. 853/2004 Evropskega parlamenta in Sveta o posebnih higienskih pravilih za živila živalskega izvora, ki spreminja Prilogo III Uredbe (ES) št. 853/2004 Evropskega parlamenta in Sveta o posebnih higienskih pravilih za živila živalskega izvora. Z omenjeno uredbo se dovoli zakol domačega goveda in prašičev ter domačih kopitarjev, razen nujnega zakola, na izvornem gospodarstvu. Podrobnejši pogoji so opredeljeni v Poglavju VIa.

Za izkrvavitev in prevoz zaklanih živali iz izvornega gospodarstva v nadaljnjo obdelavo v odobreno klavnico se v tem primeru uporablja mobilna enota, ki pa ni samostojna enota, ampak mora biti del odobrene klavnice. Z omenjeno spremembo se je realiziral eden izmed ukrepov vezan na izboljšanje dobrobiti živali, predlaganih s strani Komisije v strategiji "od vil do vilic"

Poleg navedenega pa se za zakol na izvornem gospodarstvu skladno z veljavno zakonodajo lahko uporabljajo tudi mobilne klavnice, ki pa morajo izpolnjevati zahteve, ki so določene v Uredbi (ES). št. 853/2004.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 20. 4. 2022 | 13:13:29

Klanje goveda

Pozdravljeni,

prosim vas, da se uredi klanje goveda. Na način, da je lahko zaklano doma pri prisotnosti veterinarja. potem pa se pelje v klavnico na razkos in pregled mesa. Namreč sedaj je to silokol, ker je zaklano na napotnico. "Nevarna žival". Takšno žival klavnice ne odkupijo. Čeprav je žival popolnoma zdrava in ni doživela stresa.Takšno klanje bi moralo po zakonu pomeniti normalna praksa in ne silokol. Kar bi omogočilo odkup tudi takšnega goveda. Se pravi zelo majhna spremba. Poenostavimo delo v verigi in povečamo kakovst mesa. Kdaj bom to uredili in se na tem področju pridružili najbolj razvitim državam?

Lp, Rok

Komentarji