Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dvigala v starejših večstanovanjskih blokih

2821 OGLEDOV 29 KOMENTARJEV

Predlagam, da občine ali ustrezne institucije(npr.Eko sklad) začnejo sofinancirati izgradnjo dvigal v starejših večstanovanjskih blokih, ki jih je po mestih Slovenije ogromno. Populacija v teh blokih je v glavnem starejša in ker se še stara ji bo sčasoma nemogoče hoditi po stopnicah v višja nadstropja. Z izgradnjo dvigal bi vsekakor tem ljudem omogočili prijetnejši starost, saj bi kljub slabši pokretnosti se vedno lahko prišli iz štirih sten stanovanja, poleg tega bi dolgoročno verjetno tudi zdravstvu prihranili marsikateri evro zaradi mnozice obiskov socialnih služb in zaradi zlomljenih nog in ostalih okončin ljudi, ki sedaj morajo hoditi, kljub temu da gredo tezko po stopnicah!

Tudi mi bomo nekoč stari.

67 glasov

19 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L Lilijarmena 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 5. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor je s spremembo Stanovanjskega zakona v lanskem letu olajšalo pridobivanje soglasij v primeru vgradnje dvigal. Tako lahko po novem etažni lastniki, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev, izvedejo gradbena dela in izboljšave za odpravo arhitektonskih ovir tudi kadar je zanje treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Dvigalo se v stavbi lahko vgradi kot splošni skupni del (v lasti vseh etažnih lastnikov). V tem primeru se za vgradnjo lahko koristijo tudi sredstva rezervnega sklada stavbe. Če se dvigalo vgradi kot posebni skupni del (v lasti le nekaterih etažnih lastnikov), kar mora biti pogodbeno dogovorjeno, njegovo vgradnjo financirajo le etažni lastniki, katerim to dvigalo služi.  

Vgradnja dvigal in dvižnih ploščadi v obstoječo večstanovanjsko stavbo predstavlja investicijo večje vrednosti, ki jo je smiselno obravnavati v kontekstu celovite prenove stavbe (še toliko bolj to velja za starejše stavbe). Celovite prenove večstanovanjskih stavb podpiramo tudi na Ministrstvu za okolje in prostor v okviru oblikovanja prioritet za financiranja s sredstvi EU v obdobju naslednje finančne politike v letih 2021 -2027. Hkrati pa moramo poudariti, da vgradnja dvigal trenutno ni tip samostojnega projekta, ki bi ga Evropska komisija izrecno podprla v okviru zakonodajnega okvira sedanje (2014 -2020) niti v okviru predlogov za izvajanje prihodnje finančne perspektive (2021-2027). Jasna podpora pa gre, kot smo že večkrat povedali, celovitim prenovam stavb. V okviru celovite prenove stavbe bi lahko med upravičene stroške odprave funkcionalnih ovir spadal tudi strošek vgradnje dvigala oziroma dvižne ploščadi. Slednje pomeni, da obstaja možnost, da se bi v okviru celovitih prenov stavb, ki se bodo izvajale na več ministrstvih, za zagotavljanje funkcionalne uporabnosti starejših večstanovanjskih stavb, kot upravičen strošek vključilo tudi strošek vgradnje dvigala ter strošek drugih funkcionalnih prilagoditev stavb. 

S tem namenom je tudi v osnutku Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 v Sloveniji v okviru spodbujanja energetske prenove zasebnih večstanovanjskih stavb navedeno, da bo v primeru celovite prenove posebna pozornost namenjena presoji možnosti vgradnje dvigal v večnadstropnih stanovanjskih zgradbah za odpravo funkcionalnih ovir za določene skupine prebivalstva, kot so mlade družine in starejši ter osebe s telesno ali gibalno oviro, ki so v vsaki družbi še posebej ranljiva skupina.

Komentarji