Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu na račun racionalizacije poslovanja

567 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Glede na to, da nam je vsem jasno, da so čakalne dobe predolge hkrati pa je sredstev vedno premalo, se mi zdi absurdno, da ima vsak zdravstveni dom npr. CT in MRI v vrednosti 1.000.000 EUR, hkrati pa se te naprave uporabljajo po par ur na dan.

Primer, bolje je imeti 1 magnetno resonanco, ki dela 20ur/dan, kot pa 3 magnetne resonance, ki delajo par ur na dan, kajti take naprave so predrage, da stojijo. Hkrati pa bi se lahko vprašali, kateri termin bi vi izbrali za slikanje? Jutri ob 23:00 zvečer ali čez 4 mesece ob 14:00 popoldan. Razumem, da vsem to ne bi ustrezalo, vendar bi na ta način tudi ti ljudje, ki so odvisni od npr. javnega prevoza prišli lažje na vrsto ob normalnih urah, ker bi (mi) ostali zaradi hitrosti izbrali že druge (slabše) termine.

Menim, da tak sistem kot je trenutno ni racionalen oziroma vzdržen, zato…

predlagam:

Da se zmanjša število nakupov drage zdravstvene opreme in se rajši izkoristi obstoječo opremo. Denar, ki bi se privarčeval pri opremi, bi se lahko uporabil za dodatne ekipe, ki bi delale na teh napravah. To bi imelo dvojni učinek, kajti ta denar, ki bi šel v tujino za nakup nove naprave, bi se stekel v plače novozaposlenih (in bi ostal v Sloveniji).

PS: da se razumemo, nisem na splošno proti nakupom opreme, samo izkoriščena ni. Če je oprema zastarela/izrabljena, strateško lokacijsko potrebna na določeni lokaciji naj se seveda investira vanjo.

26 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 24 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR N Nlx 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 6. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

Predlog temelji na osebnem mnenju, omenjeni podatki nikakor niso resnični in ne odražajo dejanskega stanja v zdravstvu. Diagnostiko z magnetno resonanco (MR) ne izvaja nobeden od zdravstvenih domov, diagnostiko z računalniško tomografijo (CT) pa samo Zdravstveni dom  Maribor. Trditev, da ima vsak zdravstveni dom CT in MRI je torej napačna, saj so omenjene preiskave na voljo skoraj samo v bolnišnicah. 

V primerjavi z drugimi državami je v Sloveniji 1,59 CT-jev na 100.000 prebivalcev, medtem, ko jih je npr. največ na Islandiji (4,82), v Italiji 3,52, v Avstriji 1,78 oz. so samo 4 evropske države z nižjim številom CT-jev na 100.000 prebivalcev. Kar se tiče MR-jev, je v Sloveniji 1,21 MR diagnostik na 100.000 prebivalcev, podobno na Hrvaškem 1,25, največ jih je v Nemčiji (3,45), v Avstriji 2,35 in v Italiji 2,87. 10 držav ima nižje število MR pregledov na 100.000 prebivalcev, kot Slovenija. Vir: Eurostat

V bolnišnicah je bilo v letu 2020 povprečno letno število preiskav na MR napravo 5.532 in sicer od najmanj 3.436 do največ 7.609 preiskav na aparat, kar za približno 50% presega predvideno število preiskav na aparat (glede na standarde in normative javnih zdravstvenih sistemov nekaterih ameriških zveznih držav, npr. Tennessee in Michigan, ki predvidevajo od 2.880 do 3.500 MR preiskav na aparat letno).

V bolnišnicah je bilo v letu 2020 povprečno letno število preiskav na CT napravo 6.756 in sicer od najmanj 3.220 do največ 10.783 preiskav na aparat.

Iz navedenega je moč zaključiti, da število naprav MR in CT v Sloveniji ni pretirano, prav tako je izkoriščenost naprav nadpovprečna. Pri tem ne smemo zanemariti dostopnosti naprav v npr. urgentnih primerih.

Komentarji