Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev naročanja na Upravnih enotah

551 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Smo v digitalni dobi in Vlada namerava ukiniti naročanje v Upravnih enotah. Sam sem izkusil naročanje kot izjemno uspešno. Naročil sem se po telefonu na UE Maribor – hitro in učinkovito, naročen dva dni po klicu. Obiskal enoto, dve stranki sta bili pred mano, čakanje 5 minut, naročil sem zamenjavo osebne, vozniške in potnega lista. Dokumente sem prejel priporočeno po petih dnevih. Vsaka čast UE.

Sedaj pa šok, Vlada bo sprejela ukrep ukinitve naročanja obiska UE. V spominu imam nepopisno gnečo na UE pred covidom, kar menim, da je popolnoma nepotrebno. Zakaj zgubljati čas na UE, če pa lahko gre postopek gladko in hitro, kot je moja izkušnja na UE Maribor.

Sam sem zamenjavo dokumentov nedavno realiziral hitro in učinkovito, zato predlagam, da Vlada na Upravnih enotah ohrani naročanje, vsaj za določeno obdobje. Verjamem, da bodo državljani izjemno hvaležni. Idealen bi bil vpis v tel. aplikacijo in generirano sporočilo o potrditvi možnosti prihoda. Izognili se bi nepotrebnemu čakanju in slabi volji.

Pripominjam, da bo ob aktualni zamenjavi osebnih izkaznic za nove na slovenskih UE izjemna gneča.

28 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 27 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D DaNamBoBolje 53 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 5. 2022

Odziv Ministrstva za javno upravo

V zvezi s podanim predlogom bi najprej želeli spomniti, da je bilo obvezno predhodno naročanje na upravno storitev uvedeno z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah.[1] Z veljavnostjo Odloka o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19[2] je obvezno predhodno naročanje bilo ukinjeno, kar pa z vidika vodenja upravnih postopkov na upravnih enotah med drugim pomenilo, da obvezno naročanje ni bilo več potrebno, zato so lahko stranke ponovno vlagale vloge brez da bi se na upravni enoti predhodno naročile.

Nadalje pojasnjujemo, da kljub temu, da upravno poslovanje na upravnih enotah več ne poteka po izključnem sistemu predhodnega naročanja strank, se sistem naročanja strank na upravnih enotah še vedno izvaja in ohranja v skladu z veljavno zakonodajo Uredbe o upravnem poslovanju.[3] V skladu s 21 a. členom Uredbe o upravnem poslovanju lahko stranka namreč zahteva, da ji organ določi dan in uro za vložitev vloge ali drugo upravno storitev.

Glede na navedeno, torej upravne enote tako sprejemajo stranke ves čas v času uradnih ur, torej brez naročanja in na podlagi predhodnega naročanja glede na aktualno ureditev v skladu s 21. a členom Uredbe o upravnem poslovanju. V tej zvezi pa bi zgolj dodatno izpostavili, da v skladu s petim odstavkom 21. a člena Uredbe o upravnem poslovanju, stranki, ki se ni naročila, samo zaradi tega ni mogoče odreči možnosti vložitve vloge v poslovnem času.

 


[1] Uradni list RS, št. 20/22, 24/22 in 36/22.

[2] Uradni list RS, št. 36/22.

[3] Uradni list RS, št. 9/18, 14/20, 167/20 in 172/21.

Komentarji