Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev davkov, saj so davki "glupi"

1345 OGLEDOV 42 KOMENTARJEV

Predlagam, da vladajoča koalicija sproži zakonske postopke in ukine vse davke. Nekateri koalicijski poslanci so glasovali proti interpelaciji, nekateri so se vzdržali. Vzdržanje v tem primeru pomeni podporo ministru, ki je državljana prepričeval, da so davki "glupi".

Torej, če so davki "glupi", naj bodo glupi za vse državljane in ne le za nekatere izbrance, ki si jih izberejo trenutni ministri.

72 glasov

18 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Bisa 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 2. 2022

Odziv Ministrstva za finance

Namen, pomen in razloge, zakaj je za vsakega državljana pomembno, da plača davke, prispevke in druge obvezne dajatve, nam podaja Ustava Republike Slovenije, ki v prvem odstavku 146. člena določa, da država in lokalne skupnosti pridobivajo sredstva za uresničevanje svojih nalog z davki in drugimi obveznimi dajatvami ter s prihodki od lastnega premoženja. Davki in druge obvezne dajatve so sredstvo za izvajanje ekonomske, socialne, servisne in razvojne politike države. S plačanimi davki in drugimi obveznimi dajatvami, ki so po namenu in višini eno izmed temeljnih in najpomembnejših oblik javnofinančnih prihodkov, pravna in socialna država pridobiva sredstva za zadovoljevanje družbenih potreb, ki so v javnem interesu, še posebej pa tistih, ki so nujnega pomena.[1] Z davki se dosegajo tudi cilji, kot so prestrukturiranje gospodarstva, zaposlovanje, razvoj demografsko in sicer ogroženih območij ter podobno.[2]

V letnem proračunu so izkazani predvideni prihodki in drugi prejemki ter odhodki in drugi izdatki države za posamezno leto. V proračunu, to je akt države, so razvidni cilji fiskalne politike, razvojni cilji, prednostna področja ter politične in strateške prednostne naloge države. S strani Državnega zbora sprejet proračun je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije, s čimer je vsakomur zagotovljeno, da se z njim lahko seznani.

Z namenom krepitve družbenega zavedanja o pomenu davkov ter plačevanja davkov in prispevkov za socialno varnost ter drugih obveznih dajatev oziroma krepitve davčne kulture, Finančna uprava Republike Slovenije izvaja različne projekte, med njimi tudi davčno opismenjevanje mladih. Zavedanje pomena plačevanja davkov vodi do večje blaginje za celotno družbo in je pomemben del aktivnega in odgovornega državljanstva, za katerega si je treba tako na ravni države kot na ravni vsakega posameznika vsakodnevno in aktivno prizadevati.

 


[1] O teh vidikih davkov je Ustavno sodišče že večkrat zavzelo stališče, npr. v odločbi št. U-I-122/13-13.

[2] Odločba Ustavnega sodišča, št. U-I-zz/94-12 (Uradni list RS, št. 1/95 z dne 10. 1. 1995).

Komentarji