Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Turistični boni 2020 namembnost sprememba

439 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Predlagam, da Turističnim bonom 2020 vlada spremeni namembnost. Naj bodo uporabni kot boni 2021 (uporaba v knjigarnah, kulturnih institucijah, gostinskih lokalih).

Marsikdo nima možnosti koristiti bonov v turističnih objektih (prenočišče z zajtrkom), lahko pa za novoletno darilo povabi koga v muzej ali mu kupi kjigo. Ne morejo VSI

potovati (prejemniki denarne socialne pomoči) lahko pa uporabijo bone drugače.

ZA PREMISLIT, čeprav je predlog malo pozen, pa sej se lahko uporabi še naslednje leto, do poteka podaljšane veljevnosti bonov 2020.

Premislite, glasujte,...

27 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V Vojč 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


17. 1. 2022

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Z ukrepom vlade in objavo epidemije COVID-19, so se s 13. 3. 2020 zaprli vsi nastanitveni obrati v Sloveniji in se postopno z omejitvami odpirali do preklica epidemije. Ker je turizem v Sloveniji izjemno pomemben, saj predstavlja kar 10% BDP in zaposluje preko 50.000 ljudi, je Državni zbor RS je na seji 29. 5. 2020 sprejel Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE) katerega del je tudi bon za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma.

Bon se lahko unovči do 30. 07. 2022 samo za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom pri ponudnikih storitev. Upravičenec do bona je oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. 3. 2020, ki je:

  • polnoletna oseba oziroma oseba, ki bo v letu 2020 dopolnila 18 let (v nadaljnjem besedilu: polnoletni upravičenec), in je upravičena do bona v višini 200 eurov,
  • ostale osebe, ki ne izpolnjujejo starostnega pogoja, izpolnjujejo pa pogoj glede stalnega prebivališča (v nadaljnjem besedilu: mladoletni upravičenec), so upravičene do bona v višini 50 eurov.

Turistični boni so se uvedli z namenom odprave posledic epidemije v turizmu in za izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje turizma, kot predpogoja za preživetje dejavnosti in ohranjanju delovnih mest v turizmu.

Glede na namen bonov, ki je opredeljen v ZIUOOPE in glede na značilnosti vrednostnih papirjev oz. bistvene sestavine nematerializiranih vrednostnih papirjev, vpisanih v centralni register, po Zakonu o nematerializiranih vrednostnih papirjih po mnenju FURS-a bon ni mogoče primerjati z vrednostnimi papirji, ker upravičencu ne dajejo pravice do prodaje oz. unovčitve (tudi brezplačen odstop je strogo omejen na najožje sorodnike), njihova uporaba pa je strogo namenska in časovno omejena. Iz tega razloga se bona ne da uporabiti za druga poplačila storitev ali blaga.

Zavedamo se, da vsi upravičenci bonov ne bodo vnovčili tudi zaradi razlogov, ki jih navajate. V preteklih dveh letih od uveljavitve bonov smo jim, tudi iz tega razloga, že dvakrat podaljšali veljavnost. Opravili pa smo tudi pogovore in temeljite razmisleke o tem, da bi razširili nabor storitev in prilagodili prenos bonov na način kot predlagate, a smo se odločili, da tega za bone 2020 ne bomo storili. Tega tudi ne bomo storili tudi zaradi tega, ker bi tako v neenakopraven položaj postavili tiste, ki so svoje bone že unovčili.

Pri vsem tem ne smemo pozabiti  na to, da ima je imel ukrep izjemen multiplikativni učinek, ki je zagnal porabo skozi celotno verigo v dejavnostih povezanih s turizmom. Pri novih bonih, ki smo jih uvedli v letu 2021, pa smo razširili možnost plačila tudi na storitve s področja kulture in  športa.

Komentarji