Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Označevanje embalaže za pravilno razvrstitev odpadkov

430 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Ker imamo končni potrošniki večkrat dilemo glede pravilnega razvrščanja odpadne embalaže predlagam, da proizvajalci na vidnem mestu embalaže označijo z barvo v kater odpadek spada njihova embalaža.

Rumena-plastika

Rjava -bio odpadki

Črna-mešani odpadki itd...

Lep pozdrav!

 

37 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A Aragona 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 11. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Obvezne gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov prebivalce obveščajo o pravilnosti razvrščanja odpadkov v sistem zbiranja komunalnih odpadkov (spletne strani, na računih za plačilo komunalnih storitev, ob javnih dogodkih, v šolah, in drugo). Način ločenega zbiranja komunalnih odpadkov je uveden od leta 2004 dalje. Težava pri predlaganem označevanju bi lahko nastala, ker po posameznih občinah niso vsi zabojniki enake barve. V prihodnjem obdobju lahko pričakujemo tudi uvedbo kavcijskega sistema za odpadne plastenke pijač in pločevinke pijač, ki pa se ne bodo odlagali v sedanje zabojnike. Menimo, da bi tako lahko v tem trenutku s predlaganim označevanjem povzročili zmedo. Prav tako bo več različnih zahtev po označevanju embalaže zaradi drugih evropskih direktiv in bo informacija na embalaži postala precej nepregledna. 

Sicer sistem ravnanja z odpadno embalažo urejata Uredba o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov (Uradni list RS, št. 33/17, 60/18 in 44/22 – ZVO-2) in Uredba o embalaži in odpadni embalaži. Odpadna embalaža se razvršča po materialih v naslednje zabojnike:

  • v rumen zabojnik/vrečo: odpadna embalaža iz plastike, sestavljena embalaža in kovinska embalaža s sistemom zbiranja od vrat do vrat,
  • steklena odpadna in papirna embalaža se ločeno zbirata v zbiralnicah (ekoloških otokih).

Med mešane komunalne odpadke se embalaža praviloma ne odvrže.

Komentarji