Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Participacija za zdravljenje kadilca

490 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

Stroški zdravljenja kadilcev kar tri-kratno presegajo prihodke države od trošarin na tobačne izdelke, in predstavljajo 5 % BDP (Vir: Ministrstvo za zdravje www.ds-rs.si/sites/default/files/dokumenti/658-33mmnenje_novela_z._o_omejev._upor._tob._izdelkov_epa_643-viii.lekt_.pdf; priloga), kar znese 2,35 milijarde EUR oziroma 1.175 EUR na prebivalca Slovenije, vključno z dojenčki.

Participacija za zdravljenje kadilca bi bila pravična rešitev. Predlagam, da kadilci sami plačajo svoje zdravljenje bolezni, ki so posledica kajenja.

31 glasov

24 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P PeterL 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 9. 2023

Odziv Ministrstva za zdravje

Čeprav je uporaba tobaka ena največjih javno-zdravstvenih groženj, s katerimi se soočamo v svetu in v Sloveniji, bi tak predlog lahko sprožil vrsto ugibanj, zakaj ne bi participacije za zdravljenje plačevali tudi predebeli, tisti, ki prekomerno pijejo alkoholne pijače ali uporabljajo prepovedane droge, kar prav tako predstavlja velik javno zdravstveni problem. Življenjski slog je odvisen od socialnih in ekonomskih okoliščin posameznika, zato bi bil tak način ukrepanja lahko krivičen. Sistem zdravstvenega zavarovanja temelji na načelih socialne pravičnosti in solidarnosti med zdravimi in bolnimi, starimi in mladimi, bogatimi in revnimi. Pri kajenju ne gre zgolj za razvado, gre za bolezen odvisnosti.

V Sloveniji že več desetletij veliko pozornosti posvečamo preprečevanju začetka kajenja pri mladih, pomoči pri opuščanju kajenja in ozaveščanju ljudi, da kajenje močno škodi njihovemu zdravju kot tudi zdravju pasivnih kadilcev ob njih.

Sprejeli smo že številne učinkovite zakonske ukrepe za omejevanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki se na novo pojavljajo na tržišču. Pravkar so v pripravi nove spremembe zakonodaje. 

Na voljo so različne oblike brezplačne pomoči pri opuščanju kajenja. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije financira delavnice za opuščanje kajenja v okviru Zdravstveno vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja (ZVC/CKZ), ki jih v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji izvajajo posebej za to usposobljeni strokovnjaki v okviru individualnih in skupinskih svetovanj. Kadilci za obisk centra ne potrebujejo napotitve od osebnega zdravnika. Vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, je v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje na voljo tudi brezplačno svetovanje usposobljenih svetovalcev v okviru telefonske številke 080 2777, ki je objavljena na embalaži tobačnih izdelkov.

Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na forumu Med.Over.Net: https://med.over.net/

Več informacij o opuščanju je dostopnih tudi na spletni strani Skupaj za zdravje: https://www.skupajzazdravje.si/kategorija/opuscanje-kajenja/. V lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (žvečilke, obliži in inhalatorji), ki lahko olajšajo odtegnitvene simptome. Zdravila na recept pa lahko predpiše osebni zdravnik.

Ministrstvo za zdravje v okviru javnih razpisov redno zagotavlja sredstva za sofinanciranje aktivnosti in programov, ki jih izvajajo nevladne organizacije in vključujejo tako programe ozaveščanja in izobraževanja javnosti vključno z najbolj ogroženimi skupinami, kot so npr. otroci in mladostniki, nosečnice, socialno šibkejši, kot brezplačne programe za opuščanje kajenja.

Vlada RS je sprejela tudi Strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030, ki vsebuje različne ukrepe in aktivnosti za omejevanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z novimi nikotinskimi izdelki, ki prihajajo na trg in po katerih vedno več posegajo otroci in mladi.

Slovenija se bo tudi v prihodnje, tako kot doslej, aktivno zavzemala za uvedbo ukrepov, ki bodo v največji meri prispevali k varovanju zdravja.

Komentarji