Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Posip upepeljenih posmrtnih ostankov pokojnika

873 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

Predlagam, da se na željo pokojnika, njegovi upepeljeni posmrtni ostanki lahko posipajo, kjerkoli si pokojnik pred smrtjo želi oz. izrazi svojim najbližjim in ne samo na pokopališču.

Kajjei namreč narobe, če si nekdo želi biti posipan na travniku ob svoji hiši, pred svojo hiško, kjer je rad posedal, na morju, kjer mu je najlepše, v gorah, če je bil planinec,...?

 

83 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P Petka 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


17. 1. 2022

Odziv Ministrstva za pravosodje

Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti (Uradni list RS, št. 62/16; v nadaljnjem besedilu: zakon) v 18. členu določa, da so pokopi zunaj pokopališč možni le v dveh primerih, in sicer kot raztros pepela na določenem prostoru zunaj pokopališča ali na morju, če to določa pokopališki red in je pridobljeno soglasje pristojnega občinskega organa ter pokop stanovskih predstavnikov v grobnice verskih skupnosti, ob soglasju občinskega organa.

Zakonodajalec je v skladu s 4. členom zakona občini podelil pravico, da v odloku o pokopališkem redu lahko določi tudi možnosti raztrosa pepela zunaj pokopališča. V tem primeru mora občina za raztros pepela določiti primeren prostor (lahko tudi več), raztros pepela na tem prostoru pa ne sme biti v nasprotju z okoljevarstvenimi predpisi oziroma ne sme predstavljati nedopustnega posega v pravice tretjih (raztros pepela ni dopusten znotraj strnjenega naselja). Občina izda soglasje za raztros pepela pokojnika na podlagi vloge svojcev, občinski organ pa mora o raztrosu pepela zunaj pokopališča odločiti v sedmih dneh (tretji odstavek 18. člena). Zakon ne določa posebnih omejitev glede raztrosa pepela iz žare na drugi javni ali zasebni površini, mora pa občina, poleg zgoraj navedenega, pred izdajo soglasja za raztros pepela na zasebni površini razpolagati tudi z dovoljenjem lastnika zemljišča in lastnikov zemljišč, ki mejijo na to zemljišče.

Glede na navedeno menimo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji