Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prepoved plastičnih okenc na pošiljkah in živilskih izdelkih

670 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Predlagam popolno prepoved uporabe plastičnih okenc na kuvertah, pošiljkah in živilskih izdelkih s kartonsko embalažo. Okenca so plastična, reciklaža ni možna in povrh vsega so popolnoma nepotrebna. Namesto okenca, je naslovnika možno enostavno natisniti na papir, pri živilskih izdelkih pa je itak jasno kaj je v škatli riža ali testenin.

52 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Timotej Turk Dermastia 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 11. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Najbolj moteče pri recikliranju papirja je prisotnost kovinskih sponk (zvezki s špiralo, speti dokumenti, itd..) in lepil. Tanki manjši plastični dodatki pri samem recikliranju niso tako moteči razen, če so večjih dimenzij in se zato zapletajo v naprave. 

Kar nekaj proizvajalcev hrane in tudi proizvajalcev pisemskih ovojnic pa je plastične okence zamenjalo s celofanom, ki je narejen iz regenerirane celuloze, ki je prav tako osnova za izdelovanje papirja.

Rezultati recikliranja odpadnega papirja so doseženi, v papirne proizvode, največ v embalažo, pa se vrne kar 60 % recikliranega papirja.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 19. 11. 2021 | 17:56:29

Prepoved plastičnih okenc na pošiljkah in živilskih izdelkih

Predlagam popolno prepoved uporabe plastičnih okenc na kuvertah, pošiljkah in živilskih izdelkih s kartonsko embalažo. Okenca so plastična, reciklaža ni možna in povrh vsega so popolnoma nepotrebna. Nemsto okenca, je naslovnika možno enostavno natisniti na papir, pri živilskih izdelkih pa je itak jasno kaj je v škatli riža ali testenin.

Verzija predloga z dne, 19. 11. 2021 | 17:56:41

Prepoved plastičnih okenc na pošiljkah in živilskih izdelkih

Predlagam popolno prepoved uporabe plastičnih okenc na kuvertah, pošiljkah in živilskih izdelkih s kartonsko embalažo. Okenca so plastična, reciklaža ni možna in povrh vsega so popolnoma nepotrebna. Nemesto okenca, je naslovnika možno enostavno natisniti na papir, pri živilskih izdelkih pa je itak jasno kaj je v škatli riža ali testenin.

Komentarji