Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Omejitev uporabe puhalnikov za listje.

544 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Uporabo puhalnikov za listje naj se v strnjenih naseljih prepove ali vsaj močno omeji, ker povzročajo vse, česar ne maramo :

- povzročajo velik hrup

- onesnažujejo zrak

- dvigujejo prah

Z nekaj manj omejitvami bi lahko dovolili le uporabo električnih puhalnikov. Če je listje na poteh res tako nevarno, bi ga s teh površin odstranili z električnimi puhalniki, zelenice pa naj bodo jeseni posute z listjem, pozimi s snegom in pomladi ter poleti lepo zelene. Tudi v mestih je lepo doživeti vse 4 letne čase. www.youtube.com/watch

35 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR E elbic 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 1. 2022

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Predpisi s področja hrupa v okolju se uporabljajo za hrup, ki ga povzročajo stalne ali občasne emisije hrupa enega ali več virov obremenjevanja okolja s hrupom. Med vire hrupa sodijo: ceste, železniške proge, letališča in naprave, ki zaradi izvajanja industrijske, obrtne, proizvodne, storitvene in podobnih dejavnosti povzročajo v okolju stalen ali občasen hrup. Ti predpisi se ne uporabljajo za hrup v okolju, ki ga povzroča izpostavljeni človek sam, nastaja zaradi del v gospodinjstvih ali nastane na delovnem mestu. Več o hrupu v okolju, vključno s predmetnimi predpisi je na voljo na spletni strani ministrstva: https://www.gov.si/teme/hrup-v-okolju/.

Puhalniki listja so vključeni v predpis o emisijah hrupa strojev, ki se uporabljajo na prostem (prenos Direktive 2000/14/ES o emisiji hrupa v okolje, ki ga povzroča oprema, ki se uporablja na prostem). Za puhalnike listja so predpisane merilne metode, postopki ugotavljanja skladnosti, način označevanja, obseg zahtevane tehnične dokumentacije. Niso pa predpisane dovoljene ravni zvočne moči.

Puhalniki listja skladno s predpisi na področju hrupa v okolju niso normirani. Hrup, ki ga povzročajo praviloma obremenjuje okolje kratkotrajno v času dneva.

Skladno z ugotovitvami Svetovne zdravstvene organizacije se fiziološki vplivi na zdravje pojavijo pri dolgotrajnem in kontinuiranem hrupu (LAeq, 24 h) višjim od 65 - 70 dB (A). Obratovanje puhalnika listja zato ni hrup, ki bi mu lahko pripisali škodljive učinke na zdravje ljudi.

Predlagamo, da se v primerih, ko je čiščenje listja iz površin okoli stanovanjskih stavb prepogosto in s tem moteče, dogovorite z izvajalcem del o njihovi prilagoditvi.

Komentarji