Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Piškotki na spletu

345 OGLEDOV 7 KOMENTARJEV

Predlagam, da vlada s predpisom prepreči trajno instalacijo piškotov na spletnih povezavah.

Mnogi uporabniki spleta postavljajo pogoj, da sprejemni uporabnik dovoli inštalacijo njihovih piškotkov na sprejemnikov računalnik. O strokovni utemeljitvi berite kje drugje, Tako kot je nujna inštalacija, tako nujno je tudi brisanje teh piškotkov, kar bi ponudnik moral svetovati - zagotavljati, da se ne bi v računalniku nabirala nepotrebna navlaka. Pod krinko piškotki se namreč lahko skriva tudi sovražni program. V času DOSa smo lahko tako skrivali algoritem, ki je onemogočal uporabo ilegalno presnetih programov.

31 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Ivan Peter Benko 44 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 11. 2022

Odziv Službe vlade za digitalno preobrazbo

Na Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo (v nadaljevanju: SDP) smo med drugim pristojni za področje elektronskih komunikacij, kamor sodi tudi obdelava osebnih podatkov in varstvo zasebnosti elektronskih komunikacij. Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) je leta 2012 v skladu z zahtevami Direktive 2002/58/ES o zasebnosti in elektronskih komunikacijah v 157. členu uredil pravila glede t. i. piškotkov. Shranjevanje podatkov ali pridobivanje dostopa do podatkov, shranjenih v terminalski opremi naročnika ali uporabnika, je v skladu z zakonom dovoljeno samo pod pogojem, da je naročnik ali uporabnik v to privolil potem, ko je bil predhodno jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov. Namen določbe je čim bolj zaščititi zasebnost naročnika ali uporabnika s tem, ko se zahteva predhodno soglasje za obdelavo oziroma dostop do navedenih podatkov. Izjema od prepovedi samovoljnega obdelovanja podatkov je  tehnično shranjevanje podatkov ali dostop do njih izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju, ali če je to nujno potrebno za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahtevata. ZEKom-1 tako obravnava piškotke zgolj z vidika zagotavljanja varstva zasebnosti uporabnikov elektronskih komunikacij.

Trenutno na SDP ne načrtujemo sprememb ureditve piškotov na ravni normativnega urejanja, saj je bil konec septembra v Državnem zboru RS sprejet nov Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki v tem delu ne prinaša bistvenih vsebinskih sprememb. V okviru javne obravnave osnutka predloga zakona s strani zainteresirane oziroma strokovne javnosti namreč niso bili podani predlogi za morebitno drugačno ureditev glede piškotkov. Ne glede na navedeno pa pojasnjujemo, da je na ravni Evropske unije v postopku sprejemanja predlog nove Uredbe o zasebnosti in elektronskih komunikacijah, ki bo nadomestila Direktivo 2002/58/ES in bo enotno uredila področje zasebnosti elektronskih komunikacij v vseh državah članicah Evropske unije.

Komentarji