Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Poletni čas

1696 OGLEDOV 52 KOMENTARJEV

Vladi predlagam, da nemudoma odpravi premikanje ure na zimski cas.

Predlog utemeljujem s tem, da se tako odpravi vrsta prakticnih tezav, ki jih imajo ljudje s premikom ure, npr. ponovno prilagajanje na javni prevoz, premaknitev pricetka delovnega cada, prilagoditev voznih redov avtobusov in vlakov, da o cloveskem bioritmu niti ne govorimo. Ce je pozimi temno ze ob 16h namesto uro kasneje, zivimo prakticno pol leta v sami temi in ostali del dneva pod umetnimi lucmi oz v sluzbi. Posledicno vse prostocasne dejavnosti oz dejavnosti povezane z druzino opravljamo v temi oz. pod lucmi. Vsi vemo da to ni zdravo, poleg tega se tako poslabsuje zdravstveno stanje vecine populacije, ter povecuje tudi stevili depresij in drugih psihicnih bolezni. V stevilu samomorov smo tako ze sedaj v svetovnem vrhu! Tudi nobena sluzba se ne pricne vec ob 5h ali 6h zjutraj, zaradi cesar je bilo menjavanje letnih casov sploh uvedeno v smislu varcevanja z elektriko. Vemo namrec, da tudi velikih tovarn, ki so bile vcasih ponos Slovenije ni vec. V kolikor je tema ob 16h namesto 1 uro kasneje je logicno poraba energentov se vecja, saj vecina ljudi ob 16h se dela, ali pa je ze doma, kjer spet vsa gospodinjska dela opravlja pri prizganih luceh!

Smisel zaradi katerega je bilo premikanje urnih kazalcev sploh uvedeno je torej ze davno izvodenel. Zato predlagam takojsnje ukinjenje premikanje ure.

112 glasov

26 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L Lilijarmena 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 9. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Na podlagi številnih zahtev državljanov, Evropskega parlamenta in nekaterih držav članic EU se je Komisija odločila, da preuči sedanjo ureditev poletnega časa v EU in oceni, ali jo je treba spremeniti. Zato je zbrala mnenja evropskih državljanov, deležnikov in držav članic o sedanji ureditvi poletnega časa v EU ter o njenih morebitnih spremembah.

Glede na anketo, ki je bila leta 2018 izvedena v EU, smo v Sloveniji bolj naklonjeni poletnemu času.

Premik ure na poletni čas in zimski čas bomo v Sloveniji izvajali vsaj še do leta 2026, saj je Evropska komisija dne 27. 4. 2021 v Uradnem listu EU C 149/1 objavila časovni razpored poletnega časa za obdobje od leta 2022 do leta 2026.

Komentarji