Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Turistični boni za plačilo položnic energentov

546 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Spoštovani,

ob spremljanju vsako tedenskih podražitev osnovnih dobrin za bivanje predlagam vladi naj čimprej sprejme možnost plačila položnic energentov z nekoriščenimi turističnimi boni.

Na ta način poskrbimo za socialno šibke skupine (to država bo tako moralo sprejeti neke dodatne ukrepe glede na to da je vse več prebivalstva izpostavljeno tveganju revščine - po podatkih SURSa iz leta 2020 je to kar 254.000 prebivalcev - to je 12,4% celotnega prebivalstva. to je za razvito državo, članico evropske unije še vedno veliko preveč!

Po drugi strani pa povečamo koriščenje turističnih bonov za posledice covid krize.

38 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T TilenD 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 11. 2021

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Z namenom ohranitve delovnih mest in pomoči gospodarskim subjektom za premagovanje likvidnostih težav ter lažji nadaljnji zagon poslovanja, smo s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo predlagali številne ukrepe in prilagodili obstoječe finančne instrumente, ki jih izvajajo naše izvajalske institucije. Med pomembnejšimi ukrepi se je uvedel tudi bon z namenom odprave posledic epidemije v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi za izboljšanje gospodarskega položaja z vidika spodbujanja potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi (v nadaljnjem besedilu: bon).

Bon je unovčljiv za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture, ki so v celoti izvedene in koriščene na ozemlju Republike Slovenije.

Sektor gostinstva in turizma je v času pandemije Covid-19 utrpel velike poslovne izgube. Zaradi zajezitve širjenja virusa Covid-19 so veljale velike omejitve pri izvajanju gostinskih in turističnih storitev, prav tako so bili mnogi gostinski lokali in nastanitveni obrati zaprti. Mednarodna turistična potovanja so bila zelo okrnjena, zato smo v letu 2020 zabeležili 70,5 odstotkov upad števila tujih turističnih prenočitev ter 41,65 odstotkov upad skupnega števila prenočitev v nastanitvenih obratih. Zaradi tega je bilo bistveno nižje povpraševanje po turističnih storitvah, kar je zelo prizadelo turistično gospodarstvo in mnoge neposredno ali posredno povezane dejavnosti, kot so industrija srečanj in dogodkov, kultura in šport.

Uvedba bona je bila z namenom odprave posledic epidemije v gostinstvu, športu in kulturi za izboljšanje gospodarskega položaja deležnikov v teh dejavnostih.

Z bonom v višini 100 eurov, ki so ga kot dobroimetje prejeli vsi prebivalci Slovenije, s stalnim bivališčem na dan 30.6.2021, želimo spodbuditi povpraševanje po gostinskih, turističnih, športnih in kulturnih storitvah ter generirati prodajo storitev v teh dejavnostih. Prav tako želimo z uvedbo bona prebivalcem Republike Slovenije omogočiti, da svojo deželo spoznajo kot atraktivno turistično destinacijo.

Namen bona tako ni izboljšanje socialnega položaja posameznika, temveč pomoč gospodarskim subjektom s področja storitev gostinstva, turizma in kulture.

Zavedamo se, da smo v izjemno težkem obdobju in nezavidljivi situaciji, a prepričani smo, da bomo uspešno prebrodili krizo po pandemiji COVID-19.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 19. 10. 2021 | 12:49:19

Turistični boni za plačilo položnic energentov

Spoštovani,

ob spremljanju vsako tedenskih podražitev osnovnih dobrin za bivanje predlagam vladi naj čimprej sprejme možnost plačila položnic energentov z nekoriščenimi turističnimi boni.

Na ta način poskrbimo za socialno šibke skupine (to država bo tako moralo sprejeti neke dodatne ukrepe glede na to da je vse več prebivalstva izpostavljeno tveganju revščine - po podatkih SURSa iz leta 2020 je to kar 254.000 prebivalcev - to je 124% celotnega prebivalstva. to je za razvito državo, članico evropske unije še vedno veliko preveč!

Po drugi strani pa povečamo koriščenje turističnih bonov za posledice covid krize.

Komentarji