Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Standardizacija krožišč

739 OGLEDOV 9 KOMENTARJEV

Predlagam popravek prometnega zakon oziroma ustreznega (pod)zakonskega akta, da se morajo graditi izključno standardizirana - tipizirana krožišča. Kaki trije, največ štirje tipi pač glede na velikost. V nekem razumnem času pa naj se popravijo tudi že zgrajena.

Zdaj vsak vaški posebneš/župan/cestni projektant gradi neke svoje izmišljotine; šoferji pa naj v trenutku, ko pripeljejo do tja, razrešijo rebus polnih in prekinjenih črt, robnikov sredi cestišča, smerokazov, števila pasov na uvozih - izvozih ... Še posebno starejši vozniki, ki tega niso "nadriblali" v avtošoli, imajo težave. Da ne omenjam tujcev naprimer v slavnem tomačevskem krožišču (s 4 semaforji "za večjo pretočnost", bravo, bravo projektanti!) - rad bi peljal v Postojno, na smerokazu pa piše Koper - kam naj se razporedi?? Da se ne bo peljal do Domžal...

Če smo že pri tem, tudi kaos ležečih policajev je treba urediti; enako - standardizirati. Ter poskrbeti, da so vedno dobro vidni - označeni. Zdaj posebno ponoči marsikatero podvozje nabije do konca, ker na oviri že zdavnaj ni nobene barve več, morebitni znak pa prerašča vejevje...

27 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S slavcr 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 2. 2022

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Krožišče oziroma krožno križišče je treba načrtovati skladno s Pravilnikom o projektiranju cest, podrobnejše zahteve pa so določene v tehničnih specifikacijah. Skladno z zahtevami sodobnega odvijanja prometa se v predpisih in tehničnih specifikacijah oblikujejo nove rešitve, kar velja tudi za krožna križišča. Usklajenost  rešitev z veljavnimi predpisi presojajo inšpekcijske službe, katere lahko zahtevajo uskladitev v primeru, da izvedba ni povsem skladna.

Na kažipotni signalizaciji so zaradi omejenega prostora lahko označeni le glavni prometni cilji za posamezne smeri. Za Primorski avtocestni krak je glavni prometni cilj Koper.

Naprave za umirjanje prometa so na javnih cestah lahko izdelane kot montažne naprave, ali pa so vgrajene v vozišče javne ceste. Montažne naprave za umirjanje prometa morajo biti izdelane skladno s 74. členom Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Grbine in ploščadi, vgrajene v vozišče javnih cest, morajo biti izdelane skladno s tehnično specifikacijo , ki določa naprave in ukrepe za umirjanje prometa. Če naprava ni izdelana v skladu z navedenimi določbami, se lahko v okviru inšpekcijskega nadzora odredi uskladitev ali odstranitev take naprave za umirjanje prometa.

Komentarji