Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Celovit enoten vozni red avtobusov za celo Slovenijo

640 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Predlagam vladi, naj postavi (pač z ustreznim aktom preko nekega "izvajalca") internetno stran s celovitim ter poenotenim interaktivnim voznim redom avtobusov za celo državo. Nekaj podobnega, kot imajo železnice. Vtipkaš željeni datum, začetno ter končno postajo in ti izpiše vse vožnje VSEH podjetij. Če relacija ne obstaja, pa ti predlaga najbližje možnosti. Z ustrezno zakonsko osnovo (zakonom, uredbo) pa naj predpiše vsem prevoznikom, da morajo obvezno vnašati ažurne podatke.

Zdaj lahko že v Guglovih zemljevidih vidiš avtobusne postaje v svoji okolici, s klikom nanje pa vidiš vozne rede pač tistih podjetij, ki niso bila prelena posredovati podatke; ne pa vseh. Pa vsako podjetje ima zdaj nek svoj izgled ("uporabniški vmesnik") in se je prava muka prebijati skozi; pa morje vseh mogočih oznak, kaj vozi/ne vozi ob delavnikih, praznikih, šolskih dneh razen takrat... itd. Ne vidiš možnih povezav relacij z avtobusi različnih podjetij ... Na železniškem vidiš vse možnosti za nek datum, ne glede ali je "šolska sobota ali dan pred praznikom". Avtobusi pa - znajdi se, kdor se more.

Ureditev tega informacijskega kaosa bi bila dober korak v smeri večje uporabe javnega prevoza. (O kateri pa je najlažje samo kokodakati nič pa narediti, kajneda?)

32 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S slavcr 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


17. 11. 2021

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V Sloveniji trenutno izvaja gospodarsko javno službo medkrajevnega avtobusnega prevoza potnikov preko 20 koncesionarjev - prevoznikov. Vsak ima svoj vozni red in glede na kraj potovanja je potrebno poiskati točno določenega prevoznika in njegov vozni red. Strinjamo se, da je to velikokrat zamudno in preveč zapleteno.

Vendar se na področju javnega potniškega prometa v letošnjem letu odvijata dve ključni aktivnosti. Prva je ta, da je objavljen razpis za podelitev novih koncesij in ena od ključnih njegovih značilnosti je povečanje standarda dostopnosti za 20%, kar pomeni, da bo avtobusni JPP v Sloveniji za ta odstotek obsežnejši in dostopnejši večjemu številu ljudi. Njegovo izvajanje | se naj bi začelo s 1.7.2022.

Poleg tega je v pripravi zakon o upravljanju javnega potniškega prometa, s katerim naj bi ustanovili družbo za upravljanje JPP s primerno opremo in številom zaposlenih, ki bo JPP organizirala tako, da bo v največji možni meri prilagojen in prijazen do njegovih uporabnikov.

Ena izmed ključnih aktivnosti, ki je tudi že v teku, je vzpostavitev enotnega voznega reda (med vsemi avtobusnimi prevozniki, Slovenskimi železnicami — potniški promet in tudi nekaterimi mestnimi prometi). Ta bo ustrezno in enotno oblikovan, da bo njegova uporaba čim bolj enostavna in prijazna uporabnikom. V njem bodo zajeti vsi vozni redi iz sistema integriranega javnega potniškega prometa in njegova vzpostavitev se pričakuje v sredini 2022.

Skratka, zavedamo se omenjene pomanjkljivosti in delamo na tem, da zadevo izboljšamo.

Komentarji