Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

C, D3, cink in selen v prehrani.

807 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Omenjenih elementov je v naši prehrani premalo.

Še posebej to velja za D3, ki ima pri izgradnji imunskega sistema zelo pomembno vlogo.

D3 se, kot tudi nekatere druge elemente, da dobiti z dodatki. Seveda tudi preko sonca, a na našem geografskem območju pač nimamo čez celo leto dovolj intenzivnega vpliva sonca ter žarkov pod primernim kotom, da bi si lahko na tak način zagotovili tvorbo dovoljšnje količine D3 v telesu.

Ojačan imunski sistem pomeni kvalitetnejšo borbo proti okužbam.

Komur je mar za zdravje, bo predlog podprl, kdor ima raje farmacevtske zaslužke, ga verjetno ne bo.

 

P.s.: Za informiranje uporabite še kaj drugega kot Google (Duckduckgo, Bing, Qwant, Yandex, za več: kinsta.com/blog/alternative-search-engines/) in se podučite o tem.

//

Zato predlagam, da se po zgledu skandinavskih držav omenjene elemente oz. vsaj D3 prične dodajati v osnovne prehranske izdelke.

28 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 26 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P pončo 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 10. 2021

Odziv Ministrstva za zdravje

V zvezi s pobudo državljanke, da bi pomanjkanje vitamina D pri prebivalcih zmanjševali z obogatitvijo določenih skupin živil, kot to delajo nekatere skandinavske države sporočamo, da je bila v zvezi s problematiko preskrbljenosti z vitaminom D ustanovljena delovna skupina, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih vej medicine, kot tudi prehransko strokovnjaki. Njihova naloga je izdelava priporočil, kako naj se v Sloveniji lotimo problematike.

Raziskave, ki jih je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje so pokazale, da je pomanjkanje vitamina D izrazitejše od novembra do marca, ko je osončenost našega telesa skromna. V skandinavskih deželah je to obdobje še daljše. Za našo geografsko širino za zadovoljivo preskrbljenost z vitaminom D zadošča nekje 10-15 minutna izpostavljenost razkritih rok in obraza sončnim žarkom med 10. in 16. uro od pomladi do jeseni. Pomanjkanje vitamina D je najbolj opazno v tisti skupini starejših odraslih, ki so večinoma v zaprtih prostorih.

Raziskava SI Menu, ki je preučevala vnos posameznih živil in posredno tudi možnost pokrivanja potreb po vitaminu D z osnovnimi živili, je pokazala, da z osnovnimi živili zagotovimo zimskih mesecih v povprečju manj kot 3 µg vit D, kar je manj od priporočenega vnosa 20 µg– kadar lastna sinteza vitamina D v telesu ni mogoča.

Eden izmed načinov za pokrivanje primanjkljaja vit. D v zimskem času je neposredno individualno dopolnjevanje prehrane z vitaminom D, skladno s potrebami vsakega posameznika, druga možnost je pa seveda ta, ki jo predlaga pobuda, da se določene skupine živil v živilsko predelovalnih obratih obogatijo že med postopkom pridelave in predelave.

Kateri način ali kakšna kombinacija dopolnjevanja prehrane bo najprimernejša za naše geografsko področje, bo proučila strokovna skupina v izdelanih priporočilih.

Komentarji




    Nalagam ...